Gaziantep'te Akciger Kanserine Farkindalik Etkinligi

Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde akciger kanseri farkindalik ayi için etkinlik düzenlendi. Hekimler ve hastalarin bir araya geldigi etkinlikte akciger kanserine dikkat çekerek farkindalik olusturuldu.

Gaziantep'te Akciger Kanserine Farkindalik Etkinligi
Saglik alaninda yaptigi yatirimlarla ve güçlü kadrosuyla adindan söz ettiren Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde akciger kanseri farkindalik ayi için etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte Medical Park Gaziantep Hastanesi Bashekimi ve Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ekber Sahin, Tibbi Onkoloji Uzmanlari; Prof. Dr. Alper Sevinç, Doç. Dr. Gökmen Aktas, Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Çetin, Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. Ali Ihsan Seran, Gögüs Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Murat Demir, hasta ve hasta yakinlari bir araya geldi. Doktorlar hastaliga neden olanlar hakkinda açiklamalarda bulunurken hasta ve hasta yakinlari ise hastalik sürecinde yasadiklarini anlatti. Etkinlikte akciger figürlü pasta kesilerek akciger kanseri farkindalik ayi kutlandi. Etkinlikte konusan Medical Park Gaziantep Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Ekber Sahin, akciger kanserine karsi erken teshisin önemine deginerek akciger kanserine en çok yakalananlarin sigara kullanan kisiler oldugunu dile getirdi.

“Akciger kanserine farkindalik olusturmak istedik”

“Akciger kanserine farkindalik olusturmak istediklerini belirten Medical Park Gaziantep Hastanesi Bashekimi ve Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ekber Sahin, “Kasim Ayi akciger farkindalik ayi olarak kutlanmaktadir. Bizde akciger kanserine farkindalik olusturmak için hastanemizde akciger kanserleriyle ugrasan bütün hocalarimizla bir araya gelip bir bilgilendirme yapmak istedik. Akciger kanseri bir multidisipliner bir tedavi gerektirmektedir. Tani asamasindan tedavi asamasina kadar giden yolda gögüs hastaliklari, gögüs cerrahisi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi isbirligi içerisinde çalismaktadir. Biz burada tüm ekibimizle akciger kanserlerine dikkat çekmek ve önemini vurgulamak için elimizden gelen tüm çabayi ve çalismayi göstermekteyiz” dedi.

“Akciger kanserinin bilinen en büyük sebebi sigaradir”

Akciger kanserinin en büyük sebebinin sigara kullanimi oldugunu söyleyen Sahin, hastaliktan korunmak için sigaranin birakilmasinin gerektiginin altini çizerek, “Akciger kanserinin bilinen en büyük sebebi sigaradir. Akciger kanserine yakalanan hastalarin 5’te 4’ü sigara içicisidir. Akciger kanserinin 2 önemli grubu vardir; küçük hücreli ve küçük hücreli disi olarak. Küçük hücreli akciger kanseri, çok hizli seyreden ve hastayi hizli bir sekilde sona dogru götüren bir agresif tümördür. Küçük hücreli disi ise nispeten digerine göre daha yavas seyirli ve daha iyi karakterlidir. Bu hastaliktan korunmanin en önemli yolu sigara içmemektir. Bazen mesleki mazuriyetler olabilir örnegin asbest gibi mesleki olan mazuriyelerden de korunmakta hastaliktan korunmanizi saglar. Bazen yine pasif içicilikten dolayi da bu hastaliga yakalanila bilinir hasta kendisi sigara içmedigi halde sigara içilen ortamlarda uzun süreli bulundugu zaman akciger kanserine yakalanila bilinir. Bu faktörlerden arinilirsa bu hastaliktan kurtulabilirsiniz” ifadelerini kullandi.

Erken tani hayati önem tasiyor

Erken taninin hastaliktan kurtulmak için çok önemli oldugunu ifade eden Sahin, “Hastalik gelistikten sonra erken dönemde hastayi ameliyat edebiliyorsak hasta ve bizde çok sansliyizdir. Evre 1’dedigimiz en erken evrede hastalarimizi ameliyat ettigimizde hastalarimiz bu hastaliktan yüzde 90 oraninda tam olarak kurtulur. Geriye kalan yüzde 10’luk kisimlarda ilerleyen süreçlerde bu kanser yeniden farkli yerlerde yeniden nüks ettigi de gözlemlenebiliyor. Hastanin evresi ilerledikçe tedaviden gördügü fayda orani da daha asagilara iniyor. Evre 3 olan bir hastanin ameliyat, isin tedavisine ragmen basari orani yüzde 50 civarindadir. Ameliyat olduktan sonra hastalarimizda sekel beklemiyoruz ama bir akcigerin tamamini almis isek geride kalan akciger hastayi tolere etmeye yetecek kadardir. Zaten yetmiyorsa o ameliyatlari yapamiyoruz” diye konustu.

Akciger kanserine yakalanan hastalar ve hasta yakinlari ise hastalik sürecinde yasadiklarini anlatarak sigara kullanan vatandaslara sigarayi birakmalari için tavsiyelerde bulundu. Öte yandan Tibbi Onkoloji Uzmanlari; Prof. Dr. Alper Sevinç, Doç. Dr. Gökmen Aktas, Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Çetin, Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. Ali Ihsan Seran ve Gögüs Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Murat Demir ise hastaligin tedavi süreçlerine iliskin açiklamalar yapti. Etkinlik akciger figürlü pastanin kesilmesinin ardindan hatira fotografi çekilerek son buldu.
Kaynak: İHA