Gazi Üniversitesinde Kirgiz Dil Bilimci Asim Tinistanov Anildi

Gazi Üniversitesi, Kirgiz dilbilimci, sair, oyun yazari, egitimci, gazeteci. Kirgiz dil biliminin kurucusu ve Modern Kirgiz edebiyatinin kurucularindan olan Kasim Tinistanov’u andi.

Gazi Üniversitesinde Kasim Tinistanov’un dogumunun 120’nci yildönümü vesilesiyle anma töreni düzenlendi.

Programda konusan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yildiz üniversitenin 95’inci yildönümü nedeniyle ‘Köklerimizin Izinde’ bir çok konferans düzenlendigini belirtti.

Tinistanov hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Yildiz, “Edebi kisiligi kadar bilim adami kimligiyle de temayüz etmistir. Kirgiz yazi dilinin kuruculari arasinda yer aldigi gibi Arap alfabesi ile yazilan Kirgiz Türkçesi’nin önce yazi dilinde daha sonra Kiril alfabesine geçis süreçlerinde etkin olarak çalismistir. Milli Egitim Bakanligi görevi sirasinda Tinistanov genç nesillere egitim verme herhangi bir egitim alma umudu olmayan orta yaslilara orta yaslilara okuma yazma ögretmenin yani sira okullarda okutulmak üzere yeni derslik kitaplari yazmistir” dedi.

Törene katilan Kirgizistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev ise yaptigi konusmada, “Hâlihazirda Kasim Tinistanov’un attigi temellere istinaden Kirgiz dilinin grameri ögretilmektedir. Onun olusturdugu Kirgiz dilinin sözdizimi, morfolojisi, yazim kurallari ve grameri bugünkü edebî dilimizin saglam temelleridir. Hiç süphesiz dil, milletin ve devletin kimligini belirleyici bir unsurdur” diye konustu.

Kaynak: İHA