Firtina Yarin Yurdu Terk Edecek, Dogu Bölgelerde Kar Yagisi Görülecek

Meteoroloji Genel Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Yusuf Ziya Yavuz: 'Kuvvetli rüzgar ve firtina yarin aksam saatlerinden itibaren ülkemizi terk edecek' 'Saliyi çarsambaya baglayan gece Bati Karadeniz'in iç kesimleri, Iç Ege, Iç Anadolu'nun kuzeybatisinda yer yer hafif kar yagislarinin görülmesini beklemekteyiz' 'Yarinki yagislarin da Dogu Karadeniz'in dogu kesimlerinde kuvvetli, Rize'den Hopa'ya kadar olan kiyi hattinda da çok kuvvetli olmasini bekliyoruz. Yagislarin Elazig, Erzurum, Malatya, Kahramanmaras çevrelerinde kuvvetli olmasini tahmin ediyoruz' 'Iç ve dogu bölgelerde yasayan soba yakan vatandaslarin bu gece ve yarin dikkatli olmalarini istiyoruz'

Meteoroloji Genel Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Yusuf Ziya Yavuz, ülke genelinde dün ve bugün etkili olan firtinanin yarin iç ve dogu bölgelerde etkili olmaya devam edecegini, sabah saatlerinde iç ve dogu bölgelerinde kar yagisi baslayacagini bildirdi.

Yavuz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bugün aksam saatlerine kadar Marmara'nin güneyinde ve Ege'de etkisini sürdüren rüzgar ve firtinanin gece saatlerine kadar iç bölgelerde kuvvetli bir sekilde devam edecegini söyledi.

Marmara ve Ege'de dün görülen rüzgarin, bugün özellikle Iç Anadolu Bölgesinde 110-120 kilometre/saate ulastigini belirten Yavuz, yarin Dogu Akdeniz, Dogu ve Güneydogu Anadolu ile Dogu Karadeniz'in iç kesimlerinde lodosun etkili olmasini beklediklerini kaydetti.

Yavuz, bugün Konya ve Karaman çevrelerinde kuvvetli kum firtinalarinin görüldügünü ve bu rüzgarin gece geç saatlere kadar etkisini sürdürecegini belirterek, "Yarin özellikle Iç Anadolu'da orta siddette rüzgarin görülmesini, kuvvetli rüzgar ve firtinanin Dogu Akdeniz, Dogu ve Güneydogu Anadolu, Dogu Karadeniz'in iç kesimlerinde görülmesini bekliyoruz. Buralarda rüzgarin 50 ila 80 kilometre/saat hizla esmesini bekliyoruz. Kuvvetli rüzgar ve firtina yarin aksam saatlerinden itibaren ülkemizi terk edecek." dedi.

- Dogu Anadolu ve Dogu Karadeniz'in iç kesimlerinde kar yagisi

Ülkenin iç ve dogu bölgelerinde yagislarin sürdügünü, yarin ve persembe günü Karadeniz Bölgesinin genelinde, Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde, Dogu Akdeniz'de sürecegini tahmin ettiklerini belirten Yavuz, sunlari kaydetti:

"Saliyi çarsambaya baglayan gece ve çarsamba sabah saatlerinde Bati Karadeniz'in iç kesimleri, Iç Ege, Iç Anadolu'nun kuzeybatisinda yer yer hafif kar yagislarinin görülmesini beklemekteyiz. Yarinki yagislarin da Dogu Karadeniz'in dogu kesimlerinde kuvvetli, Rize'den Hopa'ya kadar olan kiyi hattinda da çok kuvvetli olmasini bekliyoruz. Yagislarin, Elazig, Erzurum, Malatya, Kahramanmaras çevrelerinde kuvvetli olmasini tahmin ediyoruz. Dogu Anadolu'nun kuzey ve dogusu, Dogu Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer özellikle 1000 metrenin üzerindeki yerlesim yerlerinde yogun kar yagislarinin görülmesini bekliyoruz. Bu bölgedeki vatandaslarin yogun kar yagisina kadar dikkatli olmasini istiyoruz."

- Cuma hava sicakliklari artacak

Yavuz, persembe aksam saatlerinden itibaren Güney Ege kiyilarina yeni bir sistemin gelecegini tahmin ettiklerini aktararak, "Hava sicakliklari gece saatlerinden itibaren rüzgarin kesilmesi ile birlikte bati ve iç bölgelerde hizlica düsüyor. Bugün Ankara'da 14 derece olan sicakligin çarsamba 5 dereceye düsmesini bekliyoruz. Iç bölgelerin tamaminda hizli bir düsüs var. Çarsambayi persembeye baglayan gece Bati Karadeniz'in iç kesimleri, Iç Anadolu ve iç Ege'de sifirin altinda sicakliklari görecegiz." bilgisini paylasti.

Yavuz, cuma günü bati bölgelerden Orta Akdeniz kaynakli ilik ve yagisli bir sistemin gelecegini, güneyli rüzgarlarla persembe ve cuma günü Marmara, kiyi Ege ve Bati Akdeniz'de lodosun 40 ile 70 kilometre esecegini söyledi.

Cuma gününden itibaren hava sicakliklarinin yurdun iç ve bati kesimlerinde artacagini belirten Yavuz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bugün gece saatlerine kadar iç bölgelerimizde, yarin aksam saatlerinde kadar dogu bölgelerimizdeki vatandaslarin kuvvetli yagislara karsi tedbirli olmasini istiyoruz. Dün ve bugün yasadigimiz olumsuzluklari gördük. Burada vatandaslarin mecbur kalmadikça trafige çikmalarini istemiyoruz. Özellikle iç bölgelerde kuvvetli lodosla birlikte soba ve baca zehirlenmeleri olma ihtimali var. Iç ve dogu bölgelerde yasayan soba ve baca yakan vatandaslarin bu gece ve yarin dikkatli olmalarini istiyoruz. Yarin Dogu Anadolu ve Dogu Karadeniz'in iç kesimlerinde yogun kar yagislarin olacagindan, bu bölgelerdeki vatandaslarin kuvvetli yagislara karsi tedbirli olmasini istiyoruz."
Kaynak: AA