Elektrikte TRT Payini Kaldiran Düzenlemeyi De Içeren Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

Teklifin birinci bölümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan: 'Millete 'Elektrik faturasindaki TRT payini kaldiriyoruz.' dediniz ama teklife limanlarin özellestirilmesini ve çift maasi soktunuz' MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Baskan: 'TOGG'un Türk milletinin gururu olacagina inaniyorum' HDP Istanbul Milletvekili Ali Kenanoglu: 'TRT'nin gelirlerinin önemli bir kismini saglayan bandrol ücretlerinin de kaldirilmasi gerekiyor'

TBMM Genel Kurulunda, elektrik enerjisi satisi üzerinden alinan TRT payinin kaldirilmasina iliskin düzenlemeyi de içeren Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi.

Teklifin görüsmelerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Ankara Milletvekili Ayhan Altintas, TRT yayinlarinin adil ve tarafsiz olmasinin saglanmasini gerekli bulduklarini söyledi.

TRT payi ve fonlarin kaldirilmasinin, faturalarda yaklasik 2-3 liralik indirim saglayacagini ancak halkin fatura yükünün azalmayacagini belirten Altintas, TRT giderlerinin devlet bütçesinden ödenmesinin de çözüm olmadigini ifade etti.

Türkiye Denizcilik Isletmeleri AS ve Devlet Demir Yollari Isletmesi Genel Müdürlügüne ait bazi limanlarla ilgili düzenlemenin sorunlu oldugunu savunan Altintas, "Devir yetkisi çok hassas bir konu. Süre uzatildiktan sonra bu isletmeci sirketler yüksek meblaglarla baska sirketlere isletme haklarini devir imkanina sahip olacak, bir rant olusumu ve aktarimi söz konusu olabilecek." dedi.

- "TOGG'un Türk milletinin gururu olacagina inaniyorum"

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Baskan, kanun teklifi ile elektrikli araçlara iliskin sarj hizmetinin sunulabilmesi ve sarj istasyonlari için gerekli hukuki ve teknik altyapinin olusturulmasinin amaçlandigini dile getirdi.

Çagi yakalayan ve kendisine daha ileri hedefler koyan Tesla'nin, elektrikli araçlarla piyasaya girerek dünyanin en degerli otomotiv sirketlerinden ileri noktaya geldigine isaret eden Baskan, "Bu durum, TOGG'un elektrikli otomobile baslamasinin ne kadar isabetli oldugunun bir göstergesidir. TOGG'un Türk milletinin gururu olacagina inaniyorum." diye konustu.

MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli'nin, 24 Haziran seçim beyannamesinde enerji konusunun önemine degindigini aktaran Baskan, enerji diplomasisinin gelistirilmesi, zengin enerji kaynaklarina sahip Türk cumhuriyetleriyle ikili anlasmalar yapilmasi ve Türk Enerji Ticareti Birligi kurulmasi gerektigini vurguladi.

Baskan, Türkiye'nin dogu Akdeniz havzasindaki enerji rekabetinde aktif biçimde rol almasi, sahip oldugu jeopolitik avantajin denizalti, dogal gaz boru hatti ve enerji terminalleri projeleri ile degerlendirilmesi gerektigini ifade etti.

- "Bandrol payinin da kaldirilmasi lazim"

HDP Istanbul Milletvekili Ali Kenanoglu kanun teklifini "seçim yatirim kanunu" olarak nitelendirdi.

Elektrik enerjisi satisi üzerinden alinan TRT payinin kaldirilmasinin olumlu bir degisiklik oldugunu belirten Kenanoglu, "TRT'deki elektrik payi zaten çok düsük, bu kaldiriliyor. Olumludur, buna bir itirazimiz yok. Bu yetmez ama bandrol payinin da kaldirilmasi lazim. Televizyonlardan, radyolardan, cep telefonlarindan, akilli saatlerden alinan ve aslinda TRT'nin gelirlerinin önemli bir kismini saglayan bandrol ücretlerinin de kaldirilmasi gerekiyor." dedi.

Kenanoglu, emekli ayligi almaktayken Maarif Vakfi, Yunus Emre Vakfi, Türk Kizilay Dernegi ve Yesilay Cemiyetinde görev alanlarin ayliklarinin kesilmemesi konusuna da deginerek, kanunlarin kurumlara ve kisilere özgü olamayacagini söyledi.

- "Elektrikten kis aylari boyunca KDV almayalim"

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, elektrik faturalarindan TRT payinin ve enerji fonunun kaldirilmasini desteklediklerini açikladi.

Vatandasin öncelikli sorunlarinin çözülmesini isteyen Tarhan, "Emeklilikte yasa takilanlarin haklarini teslim edelim. Polis ve saglik görevlilerine 3600 ek göstergeyi verelim. Ögrencilerin KYK borçlarini silelim. Asgari ücretten vergi almayalim. Emeklilerin bayram ikramiyelerini 2 bin liraya çikaralim. Egitimcilere Ögretmenler Günü'nde bir maas ikramiye verelim. Akaryakitta çiftçiden ÖTV almayalim. Dogal gaz ve mutfak tüpünden ÖTV ve KDV'yi kaldiralim. Elektrikten kis aylari boyunca KDV almayalim. Gelin, önce bunlari çözelim." degerlendirmesinde bulundu.

Mesleki egitimde kalfa ücretlerinin kaldirilmasina iliskin düzenlemeyi desteklediklerini ifade eden Tarhan, çiraklarin ücretinin artmasini istediklerini kaydetti.

Sarj istasyonlarina dair düzenlemeleri de desteklediklerini dile getiren Tarhan, söyle devam etti:

"Millete 'Elektrik faturasindaki TRT payini kaldiriyoruz.' dediniz ama teklife limanlarin özellestirilmesini ve çift maasi soktunuz. Komisyonda 'Elektrik, TRT payi ve enerji fonunu kaldirmak yetmez, kara kis geliyor, vatandasin omzundaki yükü azaltalim, kis aylarinda enerji ve isinmada KDV'yi de kaldiralim.' dedik; siz kabul etmediniz. 5 ayda 1 milyon 525 bin abonenin elektrigi, 674 bin abonenin dogal gazi kesildi. Çiftçinin borcu belini büktü. Enerji ve akaryakitta yapilan zamlar üretimi durma noktasina getirdi. Gelin, vatandasimiza destek olalim, borçlari öteleyelim, faizleri affedelim, aboneliklerini açalim."

TBMM Baskanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kanun teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan birlesime ara verdi.

Bilgiç, aradan sonra komisyonun yerine oturmamasi üzerine birlesimi, yarin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.

Kaynak: AA