Cumhurbaskani Erdogan, TRT Canli Yayininda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (1)

'(Yil sonu büyüme rakamlari) Beklentimiz, 10'u bulacagiz, ondan süphemiz yok. Bizim tahminimiz, asgari 10 ama bu 10'un üzerine de çikabilir' 'Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi su anda düsürüyoruz ve enflasyonun da insallah düstügünü hep birlikte görecegiz' 'Iki önemli destek paketi hazirladik. 50 kisinin altinda çalisani olan firmalarimiza yeni istihdam için 100 bin liraya kadar krediye erisim sagliyoruz' 'Amacimiz kisa sürede 11 bin firmamizin, toplam tutari 10 milyar lirayi bulan krediden faydalanmasini saglayarak, 50 bin yeni istihdamin önünü açmak' '3, 4, 5 ve 6. tesvik bölgelerinde yer alan 58 ilimiz ile ilçelerinde yatirim yaparak istihdam olusturacak girisimcilerimize bir müjdemiz var. Bu girisimcilerimizin hazine destekli kredi garanti fonu kefaletiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizin verecegi 7 puana kadar faiz destegiyle yatirim yapmalarinin önünü açiyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yil sonu ekonomik büyüme beklentisine iliskin, "Beklentimiz, 10'u bulacagiz, ondan süphemiz yok. Bizim tahminimiz asgari 10 ama bu 10'un üzerine de çikabilir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, TRT ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Üçüncü çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gerçeklestigi belirtilerek, "Yil sonu nasil bir büyüme ile kapatmayi hedefliyor Türkiye? Özellikle de dünyadan yine pozitif ayrismayi basarabilecek miyiz?" sorulari üzerine Erdogan, küresel salgin döneminde her seyden önce Türkiye'nin özellikle bu üç çeyrekte de çok farkli bir ayrisma ortaya koydugunu ve yil sonu itibariyla da bu pozitif ayrismayi devam ettirecegine inandigini söyledi. Erdogan, "Bunu zaten sadece biz degil OECD, onlar da ayni sekilde söylüyorlar." ifadesini kullandi.

Yilin ilk yarisinda güçlü büyüme performansi sergileyen Türkiye ekonomisinin, üçüncü çeyrekte de bu görünümünü korudugunu dile getiren Erdogan, söyle devam etti:

"Tabii bu beklentileri de asarak böyle bir konuma gelmis olmasi da özellikle böyle aç kurtlar gibi bekleyenleri de sasirtti. Halbuki biz sasirmadik. Çünkü biz, gerek ikinci çeyrekte gerekse üçüncü çeyregin sinyalini zaten ikinci çeyrekten aldik ve sonunda da insallah bizim beklentimiz, yani biz 10'u bulacagiz, ondan süphemiz yok. Bu konuyla ilgili olarak da su anda performansta, özellikle üzerinde durdugum, hep söylüyorum, diyorum ki faizi düsürmek suretiyle biz yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme ve bu dört tane ana baslik bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz, asgari 10 ama bu 10'un üzerine de çikabilir ki bazi dostlarla yaptigimiz özel görüsmelerde de onlar, 'yani bu 10'un üzerine de çikabilir' düsüncesini bizlerle paylasiyorlar. Ben de yadirgamiyorum. Hatta hatta yani bu yil sonu itibariyla enflasyonda da kendisini zaten gösterecek. Buna da inaniyorum. Hep söylüyorum ya faiz sebep enflasyon neticedir. Faizi su anda düsürüyoruz ve enflasyonun da insallah düstügünü hep birlikte görecegiz."

Cumhurbaskani Erdogan'a, AK Parti Meclis Grup Toplantisi'nda gösterilen, icraatlara iliskin videonun ekranlara getirilmesinin ardindan, salginin da etkisiyle enflasyonun küresel boyutta arttigi dile getirilerek, "Üreten kesim açisindan bu sürecin yönetilebilir kilinmasi için bir paketiniz, bir programiniz, bir çalismaniz var mi?" sorusu yöneltildi.

"Böyle bir seyin olmamasi mümkün mü? Tabii ki var." diyen Erdogan, iki önemli destek paketi hazirladiklarini bildirdi. Bunlardan birinin ilave istihdama destek paketi, digerinin imalata dayali ithal ikamesi destek paketi oldugunu aktaran Erdogan, sunlari kaydetti:

"19 yildir, nasil sanayicisinden esnafina ve dar gelirlisine kadar milletimizin her kesiminin yaninda durduysak, bu süreçte de hiç kimseyi yalniz birakmadik, birakmayacagiz ve ihmal etmedik, ihmal de etmeyecegiz. Çünkü bu millet ile biz iktidar olduk. 'AK Parti milletin partisidir' dedik ve böyle yürüdük. Tabii bizim su anda ilave istihdama destek paketimiz nedir diye sorarsaniz, küçük ve orta ölçekli isletmelerimize yönelik 50 kisinin altinda çalisani olan firmalarimiza istihdama katkilari sebebiyle her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar kredi garanti fonu kefaletiyle krediye erisim imkani sagliyoruz. Bu paketten ISKUR araciligiyla faydalanmak isteyen isletmelerimizin Sosyal Güvenlik Kurumu isçi ve isveren paylari, 12 ayin sonuna kadar kredi faizlerinden düsülecek. Böylece yeni istihdam yapacak isletmelerimize faizsiz kredi imkani sunmus olacagiz ki amacimiz kisa sürede 11 bin firmamizin toplam tutari 10 milyar lirayi bulan bu krediden faydalanmasini saglayarak, 50 bin yeni istihdamin önünü açmak.

Bunun yaninda bir de imalata dayali ithal ikamesi destek paketimiz var ki bu paketle de uzun vadeli kredi imkani olusturarak, üretime ve ihracata öncelik veren yatirimlari destekliyoruz, destekleyecegiz. Özellikle 3, 4, 5 ve 6. tesvik bölgelerinde yer alan 58 ilimiz ile ilçelerinde yatirim yaparak, istihdam olusturacak girisimcilerimize bir müjdemiz var. Onu da bu aksam açiklayalim. Bu girisimcilerimizin hazine destekli kredi garanti fonu kefaletiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizin verecegi 7 puana kadar faiz destegiyle yatirim yapmalarinin önünü açiyoruz. Toplam tutari 10 milyar lirayi bulan bu destekten hamle programi kapsaminda diger illerimiz de faydalanabilecektir. Isletmelerimize, girisimcilerimize bu aksam buradan hayirli olsun diyoruz."

(Sürecek)
Kaynak: AA