Nijerya'da Boko Haram Saldirilari Nedeniyle Kapatilan Yollar 9 Yil Sonra Açildi

Bati Afrika ülkesi Nijerya'nin kuzeydogusunda terör örgütü Boko Haram'in saldirilari nedeniyle kapatilan yollar 9 yil aradan sonra yeniden açildi.

Borno Eyalet Valisi Babagana Zulum, yaptigi açiklamada, eyalette Boko Haram ile mücadelede büyük basari elde edildigini belirtti.

Zulum, terör saldirilari nedeniyle kapatilan Bamaki ve Banki yollarinin 9 yil aradan sonra yeniden açildigini, bölgede güvenligin saglandigini ifade etti.

Açilan yollarin Nijerya ile komsu Kamerun ve Çad arasindaki ticari faaliyetleri yeniden canlandiracagini söyleyen Zulum, ayrica ordunun eyalette gösterdigi çabalarin, bu yil simdiye kadar girilemeyen alanlarda çiftçilik faaliyetlerinin gelismesine yol açtigini ifade etti.

Bamaki ve Banki yollari, Borno eyaletinde artan Boko Haram saldirilari nedeniyle 2012'de kapatilmisti.

Boko Haram, son yillarda düzenlenen operasyonlara ragmen Afrika'nin en fazla nüfusuna sahip ülkesi Nijerya'da hala ciddi güvenlik sorunu olusturuyor.

Nijerya'da 2000'li yillarin basindan beri varlik gösteren Boko Haram'in, 2009'dan bu yana düzenledigi kitlesel terör eylemlerinde 20 binden fazla kisi yasamini yitirdi.

Terör örgütü, 2015'ten bu yana ülkenin sinir komsulari Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldirilar gerçeklestirdi. Örgütün, Çad Gölü Havzasi'ndaki saldirilarinda en az 2 bin kisi hayatini kaybetti.

Ülkede, terör saldirilari ve çatismalar nedeniyle yüz binlerce kisi göç etmek zorunda kaldi.

Kaynak: AA