Fed Baskani Powell Açiklamasi 'Faiz Oranlarini Yükseltmenin Henüz Zamani Degil'

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, faiz oranlarinin artirilmasinda sabirli olabileceklerini ancak enflasyondaki gelismelere bir yanit verilmesi gerekirse tereddüt etmeyeceklerini ifade etti.

Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutmasinin, varlik alim hizinda ise azalmaya gidilecegini duyurmasinin ardindan video konferans yöntemiyle basin toplantisi düzenledi.

Risklere karsi dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayan Powell, bu yilin üçüncü çeyreginde reel gayrisafi yurtiçi hasila (GSYH) büyümesinin belirgin sekilde yavasladigina dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarinda Delta varyanti nedeniyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarindaki artis, seyahat ve eglence de dahil olmak üzere salgindan en olumsuz sekilde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayi engelledi. Ekonomik faaliyet, özellikle motorlu tasit endüstrisinde, arz kisitlari ve darbogazlar nedeniyle de aksadi." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarinin azalmasi ve asilamada kaydedilen ilerlemeyle ekonomik büyümenin bu çeyrekte toparlanmasi ve yil genelinde güçlü büyümeyle sonuçlanmasi gerektigini dile getirdi.

- "Enflasyon hedefin oldukça üzerinde ilerliyor"

Is gücü piyasasindaki kosullarin da iyilesmeye devam ettigini belirten Powell, genel ekonomik faaliyette oldugu gibi Kovid-19 vakalarindaki artisla is gücü piyasasindaki iyilesme hizinin da yavasladigini kaydetti. Powell, söz konusu yavaslamanin eglence, konaklama ve egitim dahil salgina en duyarli sektörlerde yogunlastigini aktardi.

Salgin ve ekonominin normallesmesiyle ilgili arz ve talep dengesizliklerinin bazi sektörlerde önemli fiyat artislarina neden olduguna isaret eden Powell, "Özellikle darbogazlar ve tedarik zinciri aksamalari, üretimin yakin vadede talepteki toparlanmaya ne kadar hizli yanit verebilecegini sinirlandiriyor. Sonuç olarak, genel enflasyon, yüzde 2'lik uzun vadeli hedefimizin oldukça üzerinde ilerliyor." diye konustu.

Powell, arz kisitlarinin beklenenden daha büyük oldugunu ve daha uzun sürdügünü belirterek, yüksek enflasyonun itici gücünün agirlikli olarak salginin neden oldugu bozulmalar olmaya devam ettigini bildirdi.

- "Araçlarimiz arz kisitlarini hafifletemez"

Yüksek enflasyonun bireyler ve aileler için yarattigi zorluklarin farkinda olduklarini kaydeden Powell, "Araçlarimiz arz kisitlarini hafifletemez." degerlendirmesinde bulundu.

Powell, arz kisitlarinin kaliciligini veya enflasyon üzerindeki etkilerini tahmin etmenin çok zor oldugunu vurgulayarak, küresel tedarik zincirlerinin karmasik oldugunu, normal islevine dönecegini ancak bunun zamanlamasinin oldukça belirsiz oldugunu dile getirdi.

Fed Baskani Powell, "Enflasyonun seyrinin ya da uzun vadeli enflasyon beklentilerinin, hedefimizle tutarli seviyelerin önemli ve israrli bir sekilde ötesine geçtigine dair isaretler görseydik, fiyat istikrarini korumak için araçlarimizi kullanirdik. Ekonominin beklentiler dogrultusunda gelisip gelismeyecegini dikkatle izleyecegiz." dedi.

- Varlik alimlarinin gelecek yilin ortasinda sona ermesi bekleniyor

Varlik alimlarinin hizinin düsürülmesine iliskin ise Powell, "Ekonomi beklendigi gibi gelisirse, varlik alimlarinin hizindaki benzer düsüslerin muhtemelen her ay uygun olacagi kanaatindeyiz, bu da varlik alimlarinin gelecek yilin ortasinda sona erecegi anlamina geliyor." diye konustu.

Powell, ekonomik görünümdeki degisikliklere göre alimlarin hizini ayarlamaya hazir olduklarini belirterek, "Bilançomuzun genislemesi durduktan sonra bile elimizde tutacagimiz varliklar finansal kosullari desteklemeye devam edecek. Bugün varlik alimlarimizi azaltmaya baslama kararimiz, faiz oranlarina iliskin politikamizla ilgili herhangi bir dogrudan sinyal tasimiyor." dedi.

- "Faizleri yükseltmenin henüz zamani degil"

Bu toplantinin odaginin faiz oranlarini yükseltmek olmadigini, varlik alimlarini azaltmak oldugunu vurgulayan Powell, ekonominin geçen araliktan bu yana hedefler dogrultusunda önemli ölçüde ilerleme kaydetmesi nedeniyle varlik alimlarini azaltma zamaninin geldigini düsündüklerini ifade etti.

Powell, "Faiz oranlarini yükseltmenin henüz zamani oldugunu düsünmüyoruz. Maksimum istihdama ulasmak için alinmasi gereken yol var." degerlendirmesinde bulundu. Fed Baskani Powell, is gücü piyasasina iyilesmesi için daha fazla zaman vermek istediklerini kaydetti.

Arz darbogazlari ve yüksek enflasyonun gelecek yila kadar devam etmesinin beklendigini belirten Powell, enflasyonun gelecek yilin ikinci veya üçüncü çeyreginde düsmesinin beklendigini aktardi.

Powell, faizleri artirma zamaninin ekonominin gidisatina bagli olacagini vurgulayarak, "Sabirli olabilecegimizi düsünüyoruz. Bir yanit gerekirse tereddüt etmeyecegiz." dedi.

Varlik alim hizini degistirmek zorunda kalmalari halinde seffaf olacaklarini belirten Powell, piyasalari sasirtmayacaklarini ifade etti.

Kaynak: AA