Iran Cumhurbaskani, Fransa Cumhurbaskani'ndan Yaptirimlarin Kalkmasi Için Çaba Göstermesini Istedi

Iran Cumhurbaskani Reisi: 'Müzakerelerin sonuç vermesi için anlasmayi ihlal edenler karsi tarafin güvenini kazanmalidir. ABD yaptirimlari kaldirir ve Avrupa ülkeleri de taahhütlerine uyarsa Iran'in vaatlerine uymasiyla ilgili endiseniz olmasin' Fransa Cumhurbaskani Macron: 'Bu konuda ABD Baskani Joe Biden ile görüstüm ve müzakereleri sonuçlandirana kadar devam ettirmekte kararliyiz. Fransa da Iran ile müzakereleri sorunlarin çözümü için devam ettirmek istiyor'

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'dan ABD yaptirimlarinin kalkmasi için çaba göstermesini talep etti.

Iran Cumhurbaskanligi'ndan yapilan açiklamaya göre, Reisi ve Macron yaptiklari telefon görüsmesinde nükleer anlasma müzakerelerini ele aldi.

Iran'in nükleer anlasmadaki taahhütlerine bagli kaldigini belirten Reisi, "Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi'ni (UAEA) merci olarak kabul edip ona dayaniyorsaniz Ajans Iran'in taahhütlerine bagli kaldigini defalarca kez teyit etmistir. ABD sözlerine bagli kalmadi, Avrupa ülkeleri de taahhütlerini yerine getirmedi. Sözlerini bozanlara taahhütlerini neden yerine getirmedikleri sorulmali. Bir kere daha sözlerimize bagli oldugumuzu vurguluyoruz." ifadelerini kullandi.

UAEA Baskani Rafael Grossi'nin, Iran'in taahhütlerine uymamasiyla ilgili bir sey söylemedigini ve Ajans ile is birligini tam olarak sürdürmeye hazir olduklarini aktaran Reisi, "Müzakerelerin sonuç vermesi için anlasmayi ihlal edenler karsi tarafin güvenini kazanmalidir. ABD yaptirimlari kaldirir ve Avrupa ülkeleri de taahhütlerine uyarsa Iran'in vaatlerine uymasiyla ilgili endiseniz olmasin. Iran sonuç verici müzakere pesindedir ve görüsmeler yaptirimlarin kalkmasiyla neticelenmelidir." diye konustu.

Reisi, Macron'dan Viyana'da hazir bulunan diger ülkelerle is birligi içinde müzakerelerin sonuç vermesi ve yaptirimlarin kalkmasi için çaba göstermesini isteyerek sunlari söyledi:

"Yaptirimlar Iran'i kalkinma yolundan alikoyamadi. Tüm dünya nükleer anlasmayi kimin ihlal ettigini biliyor. Onlar taahhütlerine dönmelidir. Mevcut sartlar ABD ve Avrupalilarin nükleer anlasmaya bagli kalmamalarinin sonucudur."

Macron da nükleer anlasmayi ortak sorumluluk konusu olarak gördüklerini belirterek, sürekli olarak tüm taraflarin anlasmaya dönmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Macron, "Bu konuda ABD Baskani Joe Biden ile görüstüm ve müzakereleri sonuçlandirana kadar devam ettirmekte kararliyiz. Fransa da Iran ile müzakereleri sorunlarin çözümü için devam ettirmek istiyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA