Fitch Açiklamasi Omicron, Büyüme Risklerini Ve Politika Olusturma Zorluklarini Artiriyor

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyantinin büyümeye yönelik riskleri ve politika olusturma zorluklarini artirdigini bildirdi.

Fitch'ten yapilan açiklamada, Omicron varyantinin etkileri, bulasiciligi ve ciddiyeti hakkinda daha fazla bilgi edinilene kadar ekonomik büyüme tahminlerine dahil edilmesi için çok erken oldugu belirtildi.

Halihazirda 2020'nin ilk yarisinda görülen büyük, senkronize bir küresel gerilemenin pek olasi olmadigina inanildigi kaydedilen açiklamada ancak enflasyondaki artisin yeni varyantin etkili olmasi halinde makroekonomik tepkileri zorlastiracagi ifade edildi.

Açiklamada, yayilmasini kontrol altina almak için önemli farmasötik olmayan müdahaleler gerektiren yeni bir varyant olasiliginin küresel ekonomi için devam eden bir risk oldugu vurgulandi.

Turizm ve uluslararasi seyahat gibi sektörlerde salgin öncesi seviyelere dönüsün yeni varyant nedeniyle kesintiye ugrayacagi belirtilen açiklamada, mal tüketiminden hizmetlere dönüsün de yavaslayabilecegi bildirildi.

Açiklamada, enflasyondaki son artislarin Omicron varyantina yönelik herhangi bir politika tepkisini zorlastiracagi vurgulanarak, "Merkez bankalarinin yanit olarak para politikasi ayarlarinin normallesmesini geciktirmekten çekinebileceklerine inaniyoruz." degerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak: AA