Dogu'da Meslek Lisesi Ögrencileri Üretiyor, Okullar Bir Bir Kütüphaneye Kavusuyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan öncülügünde yürütülen 'Kütüphanesiz Okul Kalmasin' projesi kapsaminda Sirnak'ta 242, Batman'da 189 ve Bingöl'de 125 okulda kütüphane olusturulmasi için meslek lisesi ögrencileri üretim yapiyor Sirnak Valisi Ali Hamza Pehlivan: 'Ilk etapta 101 okulumuzda kütüphane kurulumunu gerçeklestiriyoruz. Kalan 141 okulumuz için de çalismalar devam ediyor' Batman Il Milli Egitim Sube Müdürü Ömer Toprak: '189 okuldan 57 okulumuza proje kapsaminda kütüphane kurduk. Yil sonuna kadar kütüphanesi olmayan okul kalmayacak' Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencisi Resul Simsek: 'Hem harçligimizi çikariyor, aile bütçesine yardimci oluyoruz hem de Bingöl'deki okullar için kütüphane malzemeleri üretiyoruz'

EKIP - Sirnak, Batman ve Bingöl'de, "Kütüphanesiz Okul Kalmasin" projesi kapsaminda meslek lisesi ögrencilerinin ürettigi malzemelerle okullar bir bir kütüphaneye kavusuyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan öncülügünde baslatilan, Milli Egitim Bakanliginca, Kültür ve Turizm Bakanligi destegiyle yürütülen proje dogrultusunda Sirnak, Batman ve Bingöl'de Il Milli Egitim müdürlüklerince kütüphanesi bulunmayan okullar belirlendi.

Buna göre, Sirnak'ta 242, Batman'da 189, Bingöl'de de 125 okulda kütüphane ihtiyaci tespit edildi.

Milli Egitim müdürlüklerince okullarin kütüphane ihtiyacinin karsilanmasi için 3 ilde Mesleki ve Teknik Anadolu liseleriyle protokol imzalandi.

Protokol kapsaminda ögrenciler okullarin kütüphaneye kavusturulmasi için gerekli olan malzeme üretimini hummali sekilde sürdürüyor.

- "Ay sonuna kadar 101 okulumuzun kütüphanesi bitirilecek"

Sirnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Sirnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ögrencilerin yaptigi üretimle ilgili incelemelerde bulundu, Sehr-i Nuh Ilk ve Ortaokuluna kazandirilan kütüphaneyi gezdi.

Vali Pehlivan, AA muhabirine, "Kütüphanesiz Okul Kalmasin" projesi dogrultusunda kentte kütüphanesi olmayan okullarin kütüphaneye kavusacagini söyledi.

Ilk, ortaokul ve lise düzeyinde 505 okulun oldugunu, bunlardan 263'ünde kütüphanenin bulundugunu dile getiren Pehlivan, söyle dedi:

"242 kütüphanesi olmayan okulumuz var. Bu konuda Bakanligimiz 2,5 milyon civarinda bir kaynak tahsis etti ve bu kaynaklarin Mesleki ve Teknik Anadolu liselerimizde kullanilarak, kütüphanelerin kurulumunun gerçeklestirilmesi planlandi. Ilk etapta 101 okulumuzda kütüphane kurulumunu gerçeklestiriyoruz. Ay sonuna kadar 101 okulumuzun kütüphanesi, imalatlari bitirilecek. Kalan 141 okulumuz için de çalismalar devam ediyor. Yil sonuna kadar o okullarimizda da kütüphaneleri tesis edecegiz."

Pehlivan, kentte ayrica "Bir Kütüphane de Sen Kur" kampanyasi baslattiklarini belirterek, hayirseverlerden, sivil toplum kuruluslarindan ve egitim paydaslarindan bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

Mesleki ve Teknik Anadolu liselerindeki atölyelerin bir fabrika gibi üretim yaptigina isaret eden Pehlivan, "Ögrencilerimiz hem burada becerilerini gelistiriyorlar hem de döner sermayeden kazanç elde ediyorlar. Ögrenciler sadece mobilya degil, okul sira ve masa da üreterek bu yil 2,5 milyon lira ekonomik döngü sagladilar." diye konustu.

- "Yil sonuna kadar kütüphanesiz okul kalmayacak"

Batman Milli Egitim Sube Müdürü Ömer Toprak da proje dogrultusunda kentte yogun bir çalisma yürüttüklerini belirtti.

Kentte 189 okulda kütüphane bulunmadigini tespit ettiklerini dile getiren Toprak, bu okullara kütüphane kurulmasi için 3 meslek lisesi ile protokol imzaladiklarini bildirdi.

"Meslek liselerimiz bu kütüphanelere malzeme üretmeye basladi. Su an itibariyla 189 okuldan 57 okulumuza bu proje kapsaminda kütüphane kurduk. Diger okullarimizda da kütüphane kurulum çalismalari son hiz devam ediyor. Yil sonuna kadar kütüphanesiz okul kalmayacak." diyen Toprak, bu projeyi çok önemsediklerini dile getirdi.

Toprak, kütüphanelerin kurulmasiyla ögrencilerin kitaba ulasma noktasindaki sorunlarinin da sona erecegini kaydetti.

- Bingöl'de 125 okula kütüphane kazandirilacak

Bingöl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Asar, projenin Türkiye genelindeki 50 bin okulda yürütüldügünü aktardi.

Mobilya ve iç tasarimi ile metal teknolojileri alaninda kütüphanelerin yapimini üstlendiklerini dile getiren Asar, kent genelinde 125 okula kütüphane kazandirmayi amaçladiklarini belirtti.

Asar, söyle konustu:

"Ögrenciler burada çalisirken hem okul harçliklarini çikariyorlar hem de aile bütçelerine katkida bulunuyorlar. Bu sekilde ögrencilerimizin el becerisi de gelismis oluyor. Ileriki yasamlarinda is becerilerini gelistirmede de katkida bulunuyoruz. Okullara kütüphane kuruyoruz. Ögrencilerin kitaplarla bulusmasini sagliyoruz. Proje kapsaminda kütüphane, kitaplik, raf, masa gibi yaklasik 600 parçadan olusmakta."

Bingöl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinden Resul Simsek, okulda meslek ögrendigini belirterek, "Hem harçligimizi çikariyor, aile bütçesine yardimci oluyoruz hem de Bingöl'deki okullar için kütüphane malzemeleri üretiyoruz." dedi.

Berat Çaparlar da hem mesleki egitim aldigini hem de kazanciyla ailesine destek oldugunu ifade etti.
Kaynak: AA