Bakan Yanik, Kilis'te Elbeyli Geçici Barinma Merkezi'ni Ziyaret Etti Açiklamasi

'Türkiye, yaklasik 10 yildir 5 milyona yakin siginmaci misafir ediyor. Dünyada örnegi görülmemis ölçüde basariyla, cömertlikle kendi vatandaslarimiz için düsündügümüz o onurlu hayati, siginmaci kardeslerimiz için de saglamaya çalistigimiz bir ortami olusturmaya çalistik'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye'nin yaklasik 10 yildir 5 milyona yakin siginmaciyi misafir ettigini belirterek, "Dünyada örnegi görülmemis ölçüde basariyla, cömertlikle kendi vatandaslarimiz için düsündügümüz o onurlu hayati, siginmaci kardeslerimiz için de saglamaya çalistigimiz bir ortami olusturmaya çalistik." dedi.

Bakan Yanik, kentteki ziyaretleri kapsaminda Elbeyli Geçici Barinma Merkezi'ni ziyaret ederek Suriyeli aile ve çocuklarla bir araya geldi.

Kamptaki sosyal tesis ve anaokuluna da ziyarette bulunan Yanik, yetkililerden çalismalarla ilgili bilgi aldi.

Ziyaret sonrasi gazetecilere açiklama yapan Bakan Yanik, Kilis'te hem genel olarak siginmaci misafirlerle ilgili durumu yerinde görmek hem Bakanliginin çalismalarini incelemek, daha iyi neler yapabilecekleri, daha çok vatandasa nasil hizmet edebileceklerini yerinde görebilmek için ziyaret gerçeklestirdiklerini söyledi.

Kilis'in sahabeler yatagi oldugunu yeni ögrendigini belirten Bakan Yanik, "O da benim için ekstra bir sürpriz oldu. Dolayisiyla burada olmaktan son derece mutluyum. Elbeyli kampimizi özellikle görmek istedik. Hem Bakanligimizin faaliyetleri konusunda hem de genel olarak valimizle, belediye baskanimizla, kaymakamlarimizla, mülki ve yerel idarelerimizdeki bütün paydas arkadaslarimizla, kamu görevlilerimizle birlikte konulari incelemek, degerlendirmek istedik." dedi.

Kilis’in yaklasik 10 yildir siginmaci kardeslere ev sahipligi yaptigini ifade eden Bakan Yanik, söyle konustu:

"Elbeyli Geçici Barinma Merkezi'nde yasayan siginmaci kardeslerimizi ziyaret ettik. Iki ailemiz, çocuklarimizla bir araya geldik. Sosyal ortami önemli ölçüde görmek, burada yasayan kardeslerimizin memnuniyet durumunu, ihtiyaçlarini anlayabilmek için müsahedede bulunmaya çalisiyoruz. Bundan sonraki süreçte de insallah Bakanlik olarak, yerel ihtiyaçlari yerel aktörlerden, gerek kendi il müdürlügümüz üzerinden ki onlar sürekli takipteler ve çalismalari bizzat sevk ve idare eden tarafta yer aliyorlar gerek mülki amirlerimizden, valimiz basta olmak üzere kaymakamlarimizdan, dogrudan dogruya tespit edip çalismalarimiza ihtiyaca göre verimlilik esasiyla, insan odakli bir sekilde devam edecegiz."

- "Dünya, gelismis ülkeleriyle Suriye meselesi karsisinda sinifta kaldi"

Bakan Yanik, hem kendi vatandaslari hem de Suriyeli siginmaci kardesleriyle alakali her çalismanin odaginda insanin oldugunu dile getirdi.

"Insanin haysiyeti var, insanin insanlik onuru var." diyen Yanik, sunlari kaydetti:

"Türkiye, yaklasik 10 yildir 5 milyona yakin siginmaci misafir ediyor. Dünyada örnegi görülmemis ölçüde basariyla, cömertlikle kendi vatandaslarimiz için düsündügümüz o onurlu hayati siginmaci kardeslerimiz için de saglamaya çalistigimiz bir ortami olusturmaya çalistik. Ama Cumhurbaskanimizin da müteaddit kereler ifade ettigi gibi dünya, Suriyeli siginmaci kardeslerimizin karsi karsiya kaldigi, insan haklarini adeta hiçe sayan tutumunun karsisinda sinifta kaldi. Dünya, gelismis ülkeleriyle, Birlesmis Milletleri ile, NATO ile, akliniza gelebilecek bütün örgütlü toplumlariyla Suriye meselesi karsisinda sinifta kaldi." ifadelerini kullandi.

Yanik, Türkiye'nin Suriyeli siginmacilar konusunda dünyaya aslinda insanlik dersi verdigini söyledi.

"Bu kadar yildir devam eden süreçte artik bu yükün dünyanin geri kalani tarafindan, diger ülkelerce, örgütlü toplumlarca, uluslararasi kurum ve kuruluslarca da paylasilmasi gerektigi, bu yüke omuz vermeleri gerektigi çok açik." ifadesini kullanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, sözlerini söyle tamamladi:

"Bunu Cumhurbaskanimiz müteaddit kereler söyledi. Su anda yaklasik 8 binden fazla siginmaci bu kampta yasiyor. Çocuklarin, kadinlarin, gençlerin oldugu ortamda onlarin insanlik onuruna yarasir bir biçimde hayatlarini sürdürmeleri ve gelecege emin adimlarla yürüyebilmeleri için el birligi ile herkesin, bütün ülkelerin bu ise omuz vermesi gerektigini bu vesileyle ben de ifade etmek isterim. Türkiye, büyük devlet olma suuruyla herkesten bagimsiz olarak 10 yildir burada. Bu ve benzeri kamplarda zaten tecessüm etmis vaziyette, bütün dünyanin gözünün önünde duruyor.

Hepinize tekrar geldiginiz ve bizi yalniz birakmadiginiz için çok çok tesekkürler ediyorum. "
Kaynak: AA