Bakan Yanik Açiklamasi 'Dünya Insani Yardim Noktasinda Sinifta Kaldi'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Kilis’teki Elbeyli Geçici Barinma Merkezini ziyaret ettikten sonra yaptigi degerlendirmede, "Dünya bu sorunun büyümesindeki rolü ile ve siginmaci kardeslerimize insani yardim noktasinda sinifta kaldi" dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Dünya Insani Yardim Noktasinda Sinifta Kaldi'
Kilis’te ziyaretlerde bulunan Alile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Elbeyli Geçici Barinma Merkezi’ni ziyaret etti. Burada kalan ailelerle sohbet eden ve taleplerini dinleyen Bakan Yanik’a merkezde kalan Suriyeli küçük Emir mihmandarlik yapti. Bakan Yanik, ziyaret sonrasi yaptigi degerlendirmede, "Kilis’in bir sahabeler yatagi oldugunu yeni ögrendim. O da benim için ekstra bir sürpriz oldu. Dolayisiyla burada olmaktan son derece mutluyum. Elbeyli kampimizi özellikle görmek istedik. Hem bizim Bakanligimizin faaliyetleri konusunda hem de genel olarak valimizle, belediye baskanimizla, kaymakamlarimizla, mülki ve yerel idarelerimizdeki bütün paydas arkadaslarimizla, kamu görevlilerimizle birlikte konulari incelemek, degerlendirmek istedik" dedi.



"Dünya insani yardim konusunda sinifta kaldi"

Kilis’in yaklasik 10 yildir siginmacilara ev sahipligi yaptigi hatirlatan Bakan Yanik, "Kilisliler bir anlamda ensarlik yapiyor. Biliyorsunuz, hem kendi vatandaslarimizla hem Suriyeli siginmaci kardeslerimizle alakali yaptigimiz her çalismanin odaginda insan var. Insanin haysiyeti var, insanin insanlik onuru var. Türkiye yaklasik 10 yildir, 5 milyona yakin siginmaci misafir ediyor. Dünyada örnegi görülmemis ölçüde basariyla, cömertlikle kendi vatandaslarimiz için düsündügümüz o onurlu hayati siginmaci kardeslerimiz içinde saglamaya çalistigimiz bir ortami olusturmaya çalistik" seklinde konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in dünyanin gelismis ülkelerinin, BM, NATO gibi örgütlerin Suriye meselesi konusunda sinifta kaldigi yönündeki söylemlerini de hatirlatan Bakan Yanik, "Dünya Suriyeli siginmaci kardeslerimizin karsi karsiya kaldigi, insan haklarini adeta hiçe sayan tutumunun karsisinda sinifta kaldi. Dünya gelismis ülkeleriyle, Birlesmis Milletleri ile NATO’suyla akliniza gelebilecek bütün örgütlü toplumlariyla Suriye meselesi karsisinda sinifta kaldi. Dünya bu sorunun büyümesindeki rolü ile ve siginmaci kardeslerimize insani yardim noktasinda sinifta kaldi. Türkiye bu anlamda dünyaya aslinda bir insanlik dersi veriyor. Fakat bu kadar yildir devam eden süreçte artik bu yükün dünyanin geri kalani tarafindan, diger ülkelerce, örgütlü toplumlarca uluslararasi kurum ve kuruluslarinca da paylasilmasi gerektigi, bu yüke omuz vermeleri gerektigi çok açik" ifadelerini kullandi.

Yanik, Elbeyli’deki kampta su anda yaklasik 8 binden fazla siginmaci yasadigina da dikkat çekerek, "Çocuklarin, kadinlarin, gençlerin oldugu ortamda onlarin insanlik onuruna yarasir bir biçimde hayatlarini sürdürmeleri ve gelecege emin adimlarla yürüyebilmeleri için el birligi ile herkesin bütün ülkelerin bu ise omuz vermesi gerektigini ben de ifade etmek isterim" diye konustu.

Bakan Yanik’a Elbeyli Geçici Barinma Merkezi ziyaretinde Kilis Valisi Recep Soytürk, Belediye Baskani Servet Ramazan ile AK Parti il Baskani Mehmet Murat Karatas ve bazi mülki amirler ve yöneticiler de eslik etti.
Kaynak: İHA