ALKÜ'lü Hekim Adaylari, Beyaz Önlüklerini Giydi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Dis Hekimligi Fakültesi hekim adaylari için Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi. Dis Hekimligi Fakültesi ögrencilerine beyaz önlüklerini ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ve ögretim üyeleri giydirdiler. Ögrenciler, aileleri önünde beyaz önlük giymenin heyecani yasadilar.

ALKÜ'lü Hekim Adaylari, Beyaz Önlüklerini Giydi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Dis Hekimligi Fakültesi, 22 Kasim Dünya Dis Hekimligi Günü ve içinde bulundugu haftanin Agiz Dis Sagligi Haftasi olmasi münasebetiyle Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi.

Konakli Yabanci Diller Okulu Müdürlügü Konferans Salonunda düzenlenen Programa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Can Tansel Tugcu, ALKÜ Dis Hekimligi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Gülsün Yildirim, akademisyenler, ögrenciler ve aileleri katildi.

Küresel salgin Covid-19 nedeniyle beyaz önlüklerini törenle giyemeyen ALKÜ Dis Hekimligi Fakültesi birinci ve ikinci sinif ögrencileri için düzenlenen Beyaz Önlük Giyme töreni saygi durusu ve akabinde Istiklal Marsi ile basladi.



“Ögrencilerimize ve vatandaslarimiza hizmet vermenin gururunu yasiyoruz”

Törenin açilis konusmasini gerçeklestiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “1996 yilindan bu yana her yil 22 Kasim Dünya Dis Hekimligi günü olarak kutlanmaktadir. Saglik ordumuzun vazgeçilmez bir parçasi olan dis sagligini korumak ve saglamak gibi insani ve kutsal bir görevi yerine getiren tüm dis hekimlerinin gününü en içten dileklerimle kutluyor, ülkemiz için agiz ve dis sagligi farkindaliginin arttigi iyi bir yil olmasini diliyorum” sözleri ile konusmasina basladi.

Agiz Dis Sagligi Haftasi’nda özellikle çocukluk çagindan itibaren verilecek egitimlerle dis firçalama aliskanliginin yeni nesillere kazandirilabilmesi için ailelere ve topluma düsen görevlerin vurgulandigini ifade eden Rektör Kalan, “Bizler de Dis Hekimligi Fakültemizin Alanya’da bu bilincin olusmasi için üzerine düsen görevi en iyi sekilde yaptigina inaniyoruz. Bölgemizde hastalara tedavi, ögrencilerimize ögretim hizmeti vermenin hakli gururunu yasamaktayiz" dedi.

Rektör Kalan konusmasinin devaminda salonda bulunan velilere seslenerek, “Sayin veliler, en kiymetlimiz evlatlarimizin iyi bir meslek edinmesi ve topluma faydali bireyler olmasi yönünde yaptiginiz tercihle üniversitemiz adina elimizden gelen her türlü destegi vererek, ögrencilerimizin iyi bir dis hekimi olacagi yönünde güvenimiz sonsuzdur” ifadelerini kullandi.

“Beyaz önlük saflik, temizlik ve meslege baslangiçtir”

Ardindan beyaz önlüklerini giyen hekim adaylarina hitaben yaptigi konusmada Dis Hekimligi Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Gülsün Yildirim, “Covid 19 küresel salginindan dolayi geçen yil yapamadigimiz, bu yil üçüncüsünü düzenledigimiz Beyaz Önlük Törenimize hos geldiniz” diyerek sözlerine basladi.

Yildirim konusmasinin devaminda “Türkiye’de ilk dis hekimligi okulu 22 Kasim 1908 tarihinde kurulmus ve 1909 yilinda fiilen egitime baslamistir. 1996 yilindan bu yana her yil 22 Kasim tarihi, Dünya Dis Hekimligi Günü ve içinde bulundugu hafta ise Agiz Dis Sagligi Haftasi olarak kutlanmaktadir. Öncelikle bir dis hekimi olarak, yillarca meslegime emek harcamanin hakli gururunu yasiyorum. Pandemi sürecinin, özverili çalismalariyla en büyük yükünü çeken saglik camiasinin önemli bir parçasi olan tüm dis hekimlerinin gününü en içten dileklerimle kutluyor, daha saglikli ve güzel sartlarda geçirecegimiz nice güzel yillar diliyorum” seklinde konustu.



“Siz ve önlügünüz hayat boyunca hep beyaz kalin”

Beyaz önlügün tarihsel sürecinden de bahseden Yildirim, “Hekimlerin ve cerrahlarin özel giysileri ise siyah renkliydi ve bunun nedeni olarak, siyah rengin kan göstermemesi ve böylece hastalarin rahatlatilmasi ileri sürülüyordu. 19. yüzyil sonlarinda, ilk kez Alman cerrah Von Bergmann, kanlarin görülmemesinin, fark edilmemesinin mikrobik hastaliklarin yayilmasina neden oldugunu öne sürerek tüm hastane çalisanlarinin laboratuvarlarda giyilen beyaz gömleklerden kullanmalarini önermistir. Daha sonra beyaz gömlek, yalnizca bir hijyen ve temizlik simgesi olmamis, ayni zamanda hekimlerin bilim adami kimliklerinin öne çikarilmasini saglamistir. Bu giysi seçiminde beyaz önlügün “temizligi, safligi ve saglik alaninda yeni bir baslangici” temsil etmesinin rol oynadigi anlasilmaktadir. O halde siz bugün beyaz önlüklerinizi giyerek, yepyeni bembeyaz bir baslangica adim atiyorsunuz. Fakültemizi basari göstererek kazandiniz ve tertemiz geldiniz. Bugün burada biz de sizlere önlüklerinizi beyaz olarak teslim edecegiz. Siz ve önlügünüz hayat boyunca hep beyaz kaliniz. Aramiza hos geldiniz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA