Bilecik'te Asirlik Evleri Rengarenk Boyanan Köy Turizme Kazandirilacak

Inhisar ilçesine bagli Koyunlu köyü, ahsap, kerpiç ve çamur siva karisimindan olusan evleriyle dikkati çekiyor Inhisar Kaymakami Elif Nur Saçal: 'Görüldügü üzere rengarenk bir köy haline geliyoruz. Ilk etapta 25 evi boyuyoruz. Daha sonraki süreçte sokak aralarina da girecegiz' 'Bu köyümüzü turizme kazandirmak istedik. Inhisar'in adini hakli bir yere tasimak istiyoruz'

YAVUZ EMRAH SEVER - Bilecik'in Inhisar Kaymakamligi öncülügünde baslatilan proje kapsaminda Koyunlu köyündeki eski evlerin dis cepheleri tamiratin ardindan rengarenk boyaniyor.

Sakarya Nehri'nin kiyisinda yer alan, yakin çevresindeki tarihi ve dogal güzellikleriyle dikkati çeken Koyunlu köyündeki ahsap, kerpiç ve çamur siva karisimindan olusan evler zamana meydan okuyor.

Inhisar Kaymakamligi, 100 ila 150 yillik 80 evin bulundugu köyün turizmde söz sahibi olmasi amaciyla bir sokakta boyama çalismasi baslatti.

Sokaktaki 25 evin duvarlari, kapilari ve pencereleri, bagisçilarin destegiyle onarilarak, kaymakamlik personelinin de katilimiyla farkli renklere boyaniyor.

Inhisar Kaymakami Elif Nur Saçal, AA muhabirine, Koyunlu köyünün, bütün tarihi evlerin ayni sokakta bulundugu ve düzeninin bozulmadigi nadir köylerde biri oldugunu söyledi.

Köyün trekking rotalari ve kamp alanlarinin bulundugu bir bölgede yer aldigini dile getiren Saçal, "Güzel bir köy. Biz de bu köyü turizm köyü haline getirmek istiyoruz. Su anda yerel imkanlarimizla tüm daire amirlerimiz, memurlarimiz ve bagisçilarimizla beraber köyümüzü güzellestirmek için çalisma baslattik." dedi.

Proje kapsaminda kaymakamlik personelinin ustalara yardimci olarak boya yaptigini kaydeden Saçal, söyle konustu:

"Tamiratlari yapiyorlar. Görüldügü üzere rengarenk bir köy haline geliyoruz. Ilk etapta 25 evi boyuyoruz. Daha sonraki süreçte sokak aralarina da girecegiz. Daha sonra buraya 2 tane el isi dükkani açacagiz. Bu köyde amigurumi bebek yapan bir Derya kizimiz var, onun için bir dükkan açacagiz. Bir tane de taki tasarim yapan arkadasimiz var. Onun için de bir dükkan açacagiz. Ayni zamanda buraya gelenler için kadin kooperatifimizin yöresel ürünleri satin alabilecekleri bir satis noktasi yapacagiz. Bunun disinda misafirlerimiz buraya gelip köy kahvaltisi yapmak isterlerse küçük bir esnaf lokantasi gibi bir yer burada açacagiz."

- Köy, büyük sehirlere çok yakin bir konumda yer aliyor

Saçal, salgin sürecinde insanlarin dogaya daha çok yöneldigine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Insanlar kalabalik otellerden ya da deniz kenarlarindan daha çok doga tatillerini tercih ediyorlar. Bizim bölgemiz karavan parkina, normal kamp yapmaya bungalov evlere çok müsait bir yer. Trekking ve dagcilik sporlari için oldukça müsait. Bulundugumuz bölge ayni zamanda dagcilik yapmak isteyenler için iyi hem de uzun-kisa zorluklar derecesine göre yürüyüs parkurlarinin oldugu bir yer. Bölgemiz Eskisehir'e, Bursa'ya, Istanbul'a, Ankara'ya, Sakarya'ya ve Kocaeli'ne çok yakin bir konumda bulunuyor. Günübirlik turlarla bile çok rahat gidip gelinebilecek bir yerde bulunuyor. Biz de bu köyümüzü turizme kazandirmak istedik. Inhisar'in adini hakli bir yere tasimak istiyoruz."

- Inhisar Belediyesi projeye lojistik destek veriyor

Inhisar Belediye Baskani Mehmet Kepez ise ilçedeki 9 köyde yapilasmanin birbirine benzer özellik tasidigini ifade etti.

Son yillarda köylere dönüs basladigini belirten Kepez, "Özellikle emekli olanlar köylerine geri dönmeye basladi. Bu vesileyle de evlerinin tamir ve bakimini yaparak yazlik ve kislik olarak kullanmaya devam ediyorlar." diye konustu.

Köyde kaymakamligin öncülügünde örnek bir sokak olusturma çalismasinin baslatildigini aktaran Kepez, sunlari kaydetti:

"Köy oldugu için kaymakamliga bagli bir yer olsa da biz de belediye olarak projeye lojistik destek veriyoruz. Burada örnek bir sokak olusturup turizme kazandirmak istiyoruz. Burada Koyunlu Hamami ve yukari kisimda Harmankaya Kanyonu Tabiat Parki var. Eskisehir'den gelen birçok insanimiz doga sporu dogrultusunda bu köye kadar iniyorlar. Biz de o misafirlerimiz buraya geldiklerinde görmeleri için bir örnek sokak olusturmak istedik."

Köy muhtari Gürol Emir de 70 hane ve 180 nüfuslu köylerinin göç alan bir köy durumuna geldigini kaydetti.

Projeyle köylerinin daha faal olacagini ve ziyaretçi agirlayacagini aktaran Emir, emegi geçen herkese tesekkür etti.

Boya çalismasina gönüllü olarak katilan Inhisar Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi Müdürü Baris Altunay da kendisinin de bölge insani oldugunu ve çocukluk hayali olan bir projenin gerçeklestigini vurguladi.

Ilçe Tapu Müdür Vekili Gökçe Uzun da böyle bir projede yer almaktan mutluluk duydugunu ifade ederek, projeyle köyün tanitimina katki saglamak istediklerini dile getirdi.

Köy sakini Mehmet Nuri Aydemir ise köylerindeki eski yapilarin projeyle güzellesecegini belirterek, tarihi özelligi olan evlerine gerekli degerin verilmesinin önemli oldugunu anlatti.

Kaynak: AA