Ingiltere'de Yeniden Maske Takma Zorunlulugu Getirildi

Ingiltere'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) endiseye neden olan Omicron varyantinin görülmesinin ardindan yeniden kapali alanlarda maske takma zorunlugu getirildi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ülkede 2 Omicron vakasinin görülmesi üzerine, basin toplantisi düzenledi.

Varyantin dünyaya yayildigini ve yayilma hizinin da yüksek oldugunu kaydeden Johnson, Omicron'un "asilarin kismen de olsa etkinligini azaltabilecek kapsamli bir mutasyon" oldugunu söyledi.

Johnson, "bilim insanlarina ne ile ugrastiklarini ögrenmeleri için zaman kazandiracak bazi önlemler" almak zorunda olduklarini kaydetti.

Asi durumlarina bakilmaksizin ülkeye giren herkesin varislarindan 2 gün sonra PCR testi yaptirmalari gerekecegini duyuran Ingiliz basbakan, toplu ulasim araçlari ve marketler gibi kapali alanlarda maske takma zorunlulugunun da geri getirildigini kaydetti.

"Geçici ve ihtiyati" önlemlerin 3 hafta sonra yeniden degerlendirilecegini bildiren Johnson, ayrica simdi 40 ve üstü yaslarindakilere açik olan hatirlatici doz randevularin diger yetiskinlere açilmasi için Asi ve Bagisiklik Ortak Komitesi'ne basvuruldugunu belirtti.

Johnson, Noel'de geçen seneki gibi kisitlamalarin uygulanip uygulanmayacagina iliskin soru üzerine "Bu Noel'in geçen Noel'den çok daha iyi olacagina kesinlikle eminim." dedi.

- Omicron varyanti

Güney Afrika'da tespit edilen yeni varyant, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan Omicron olarak adlandirilmisti. Omicron'un, Delta türünden daha bulasici ve mevcut asilara da karsi dirençli oldugu degerlendiriliyor.

Yeni varyantin tespit edilmesinin ardindan aralarinda Ingiltere ve Türkiye'nin de oldugu çok sayida ülke, bazi Afrika ülkelerinden uçuslari durdurmustu.

Kaynak: AA