Eksi 40 Derecede Kayak Yapip 90 Derecelik Termal Suyun Tadini Çikaracaklar

Türkiye'nin en soguk yerlesim yerlerinden Van'in Çaldiran ilçesinde TKDK destegiyle insasina baslanan 40 milyon lira yatirimlik jeotermal tesislerle yörenin sosyal ve ekonomik gelisimine önemli katki saglanmasi planlaniyor Üç firma tarafindan 20 dönüm arazi üzerine içerisinde kayak merkezi, kaplica, sauna, apart villalar, havuzlar, aquapark, spor salonlari, eglence ve dinlenme mekanlari yapilan üç büyük tesisin haziranda hizmete açilmasi hedefleniyor Proje Koordinatörü Yusuf Taskin: 'Yilda yurt disi ve içinden yaklasik 300 bin insani burada agirlamayi planliyoruz. Ilçenin çehresi degisecek. Kis turizmi ile termal turizmi birlestirecegiz' Van Otelciler ve Turizmciler Dernegi Baskani Yunus Yüksel: 'Bölgemizde ilk kez termal ve kis turizmi bir arada olacak. Bu çok önemli bir yatirim. Sadece yabanci turistleri degil, bati illerinden de turist çekmemize fayda saglayacak'

MESUT VAROL - Türkiye'nin en soguk yerlesim yerlerinden Van'in Çaldiran ilçesinde Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) destegiyle insasina baslanan jeotermal tesislerin kentin turizmine önemli katki saglamasi bekleniyor.

Hava sicakliginin kis mevsiminde sifirin altinda 40 dereceye kadar düstügü Çaldiran ilçesinde kis turizmini gelistirmek için çalisma baslatildi.

TKKD'nin destegiyle üç firma tarafindan 20 dönüm arazi üzerine kayak merkezi, kaplica, sauna, apart villalar, havuzlar, aquapark, spor salonlari, eglence ve dinlenme mekanlarinin oldugu üç büyük tesis insa ediliyor.

Jeotermal özelligi nedeniyle yer altindan 90 derece kadar sicak suyun çikabildigi Ayrancilar bölgesine insa edilen tesislerin tamamlanmasiyla özellikle kis aylarinda ziyaretçiler kayak ve termal turizm imkanlarindan bir arada faydalanabilecek.

Kaba insaati tamamlanan ve haziranda açilmasi planlanan tesislerin hizmete girmesiyle ilk etapta 150 kisinin istihdami saglanacak.

Yaklasik 40 milyon lira maliyetle hayata geçirilecek projenin hem ilçenin kalkinmasina hem de turizmin gelismesine önemli katki saglamasi bekleniyor.

Proje Koordinatörü Yusuf Taskin, AA muhabirine, kirsal kalkinma destekleriyle ilçede önemli yatirimlarin hayata geçirildigini söyledi.

Projenin ilçenin ekonomik ve sosyal hayatina önemli ivme kazandiracagini anlatan Taskin, "Burada üç tesis yapiliyor. Gelen ziyaretçiler hiç sikilmadan güzel vakit geçirebilecek. Kayak merkezi ve jeotermal entegre edilerek yeni bir konsept olusturuluyor. Bu çok fonksiyonlu tesisin tamami önümüzdeki yil hizmete açilacak." dedi.

Jeotermal kaynaklari ekonomik ve sosyal degere dönüstürmek istediklerini belirten Taskin, bolca mineral içeren termal su ile saglik turizmine de hizmet edeceklerini dile getirdi.

- "Kis turizmi ile termal turizmi birlestirecegiz"

Yatirimlarin ilçenin çehresini degistirecegini aktaran Taskin sunlari kaydetti:

"Buralari ekonomik ve sosyal degere dönüstürüyoruz. Üç tesisin toplam maliyeti yaklasik 40 milyon lira olacak. Yilda yurt disi ve içinden yaklasik 300 bin insani burada agirlamayi planliyoruz. Ilçenin çehresi degisecek. Kis turizmi ile termal turizmi birlestirecegiz. Çok özellikli bir konsept ortaya çikacak. Burasi kis aylarinda eksi 46 dereceyi gören bir yer. Türkiye'de kayda geçen en düsük sicaklik burada ölçüldü. Böyle bir yerde artik tarim, termal turizm ve kis sporlari gibi bir turizm çesitliligi olacak. 150 kisiye istihdam saglanacak. Ilin issizlik sorununun çözümüne katki saglanacak."

Van Otelciler ve Turizmciler Dernegi Baskani Yunus Yüksel de yatirimin bölge halkini memnun ettigini vurgulayarak, "Bölgemizde ilk kez termal ve kis turizmi bir arada olacak. Bu çok önemli bir yatirim. Sadece yabanci turistleri degil bati illerinden turist çekmemize fayda saglayacak. Saglik turizmi için artik bölge halki bati illerine gitmeyecek, buradaki termallerden yararlanacak. Kentin turizmine, ekonomisine ve sosyal hayatina büyük katki saglayacak." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA