Uluslararasi Çip Tasarim Yarismasinda SUBÜ Basarisi

SUBÜ Ögretim Üyesi Dr. Serkan Dereli ve danismanligini yaptigi ögrencisi Alican Özpay, hazirlanan yüksek lisans tezini projelendirerek ‘Adaptive Computing Challenge 2021’ isimli uluslararasi çip tasarim yarismasina katildi ve ön elemeyi geçmeyi basardi.

Uluslararasi Çip Tasarim Yarismasinda SUBÜ Basarisi
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Dr. Serkan Dereli ve danismanligini yaptigi SUBÜ Lisansüstü Egitim Enstitüsü Mekatronik Mühendisligi ögrencisi Alican Özpay, yüksek lisans tez konusunu projelendirerek dünyanin önde gelen çip tasarim üreticisi XILINX tarafindan desteklenen ‘Adaptive Computing Challenge 2021’ isimli yarismaya katildi.

Dünyada yasanan gerçek sorunlarin çözümüne yönelik çiplerin tasarlanarak prototiplerinin olusturulmasina dayanan yarisma; yapay zeka, büyük veri ve uç nokta hesaplama gibi 3 önemli teknolojinin çip içerisine entegrasyonu seklinde kategorize ediliyor. Farkli ülkelerden bin 508 katilimcinin proje önerisi gönderdigi yarismada SUBÜ’nün proje önerisi, Yarisma Kurulu tarafindan yapilan ön incelemeyi geçerek destek almaya hak kazandi. Ilan edilen proje sahiplerine projelerinde kullanilmak üzere gerekli olan çip tasarim prototip ürünleri gönderilmeye baslandi. 28 Subat 2022’de sona erecek yarismada her 3 kategoriden dereceye girenler 10 bin dolar, 5 bin dolar ve 3 bin dolar para ödülü kazanacak.

Dr. Ögretim Üyesi Serkan Dereli ve yüksek lisans ögrencisi Alican Özpay tarafindan önerilen proje, otonom araçlarin adaptif kontrolünü saglayan çip tasariminin gerçeklestirilmesi esasina dayaniyor. Proje ile kamera ve lidar sensörlerinden alinan veriler yapay zeka teknikleri ile analiz edildikten sonra otonom sürüste aracin en dogru karari vermesinin saglanmasi hedefleniyor. Ortaya çikan proje önerisinin basarili bir tez konusu belirlemenin sonucu oldugunu vurgulayan Dr. Ögretim Üyesi Serkan Dereli, “Üniversitemizde uzun zamandir çip tasariminin önemini oturtmaya çalisiyoruz. Bu nedenle olaya sadece bir yarisma gözüyle bakmiyoruz. Kendimize alandaki Türkçe kaynak sikintisini gidermek, lisans ve yüksek lisans seviyesinde dersler açmak ve piyasada aktif çalisan firmalarla is birligi yapmak gibi 3 hedef belirledik. Biz bu hedeflerin tamamini belirli bir oranda gerçeklestirebildigimiz için yarismaya katilabildik. Daha da önemlisi yarismada ön elemeyi geçtik. Çünkü ögrencimizin tezini Yongatek Mikroelektronik Kurucu Ortagi Rifat Demircioglu’nun da aralarinda bulundugu bir komisyonla belirledik. Is birlikleri için kendilerine tesekkür ediyorum. Ögrencim Alican Özpay’a da cesareti nedeniyle bir parantez açmak istiyorum. Kendisi basindan beri çip tasarimi ile ilgili tez yapma kararliliginda oldu. Hiçbir zaman sorumluluk almaktan kaçinmadi. Yarisma sahanin problemlerini çözmeye yönelik çip prototipi yapilmasini içeriyor. Biz de prototip çalismamizda üniversitemizin otonom elektrikli araci Revolt’u baz alacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA