Geleneksel Sanatlar Osmanli Mirasi Kültür Merkezinde Hayat Bulacak

Edirne'de açilan merkezde, Edirnekari, hüsnühat, süpürgecilik, desenleme, sepet örücülügü, kispet saraciye, mis sabun, çinicilik ve saray mutfagi atölyelerinde çalismalar yapilmaya baslandi.

Edirne'de geleneksel sanatlarin yapilacagi "Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi" törenle açildi.

Akademinin Edirnekari, hüsnühat, süpürgecilik, desenleme, sepet örücülügü, kispet saraciye, mis sabun, çinicilik ve saray mutfagi atölyelerinde çalismalar yapilmaya baslandi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, akademinin açilisi dolayisiyla düzenlenen törende, merkezin 550 yillik geçmise sahip oldugunu söyledi.

Atölyelerin Edirne'nin turizmine ve ekonomisine katki sunacagini belirten Canalp, "Edirne her seyiyle öyle muhtesem bir kent ki dokundugunuz her yerden tarih fiskiriyor. Siz bu tarihe dokundukça ve onu yeniden ortaya çikardikça hem bugününü hem de gelecegini insa ettigimiz bir kent haline geliyor." dedi.

Canalp, turizme ve kültüre yönelik baslatilan ve tamamlanan projeler oldugunu, bu yöndeki çalismalarin devam ettigini dile getirdi.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in destegiyle son 19 yilda kente kültür ve turizm anlaminda birçok yatirim yapildigini anlatti.

Vakiflar Genel Müdürlügü eliyle Selimiye Camisi'nin restorasyonuna baslanacagini belirten Aksal, sunlari kaydetti:

"Ihalesini gerçeklestirdik, yer teslimini de yapiyoruz. Insallah ibadete ve ziyaretçilere ara vermeden 2025 yilina kadar Selimiye Camimizin restorasyonunu tamamlayacagiz. Vakiflar Bölge Müdürlügümüzün eliyle Hasan Sezai Dergahi, Edirne Büyük Sinagogu'nun restorasyonunu tamamladik ve hizmete sunduk. Enez Ayosfoyasi Fatih Camisi'nin restorasyonu tamamladik ve kisa zaman sonra açilisini gerçeklestirecegiz. Ekmekçizade Ahmet Pasa Kervansarayi ve Mustafa Çelebi Camisi'nin restorasyonu Vakiflar Genel Müdürlügümüz eliyle devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanligimiz eliyle Makedon Kulesi'nin çevre düzenleme ihalesini bugün yapiyoruz. Balkan Savaslari Müzesi olarak hizmet verecek Hidirlik Tabyasi'nin restorasyonunu tamamladik, onun da açilisini gerçeklestirecegiz."

Aksal, Edirne ve ilçelerindeki tarihi yapilarla ilgili restorasyon çalismalarinin da devam ettigini söyledi.

Belediye Baskani Recep Gürkan, Edirne'de yapilan her faaliyette mazi ve atinin bulustugunu belirtti.

Devecihan Kültür Merkezi'nin Osmanli döneminde cezaevi olarak kullanildigini anlatan Gürkan, "Zamanin degisen ruhunu yakalamak budur. Bir zamanlar cezaevi olarak kullanilan bir alan turistik bir destinasyon haline gelmistir. Günü yorumlamak ve günü gelecege tasimak budur." dedi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise Vali Canalp ve esi Dr. Ayten Canalp'in kültür merkezinin hayat bulmasina büyük katki sagladigini ifade etti.

Geleneksel sanatlarin merkezin içerisinde olusturulan atölyelerde canlanacagini aktaran Soytürk, "15. yüzyilin ilk yarisinda insa edilen Devecihan, 21. yüzyilda yeniden sehrimizin bellegine yükleniyor. Bu dogrultuda da çalismalarimiza basladik." diye konustu.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri atölyeleri ziyaret ederek, usta ögreticilerden bilgi aldi.

Hüsnühat atölyesindeki çalismalari inceleyen ve deneyimleyen Vali Canalp, hat yazisiyla "zafer" yazdi.
Kaynak: AA