Fransa'nin Martinik Adasi'nda Polis Ve Itfaiyecilere Ates Açildi

Fransa’nin denizasiri topraklarindan Martinik Adasi’nda polis yetkilileri, gece saatlerinde protestolara müdahale eden polis ve itfaiyecilere 9 milimetre çapinda mermiler kullanilarak ates açildigini kaydetti.

Fransa'nin Martinik Adasi'nda Polis Ve Itfaiyecilere Ates Açildi
Fransa’nin denizasiri topraklarindan olan ve Karayipler’de yer alan Guadeloupe Adasi’nin ardindan dün aksam Martinik Adasi da protestolara sahne olmustu. Martinik’te sendikalarin çagrisi üzerine dün Martinik’in baskenti Fort-de-France’da bir araya gelen yüzlerce isçi, hükümetten özellikle bakicilarin korona virüse (Covid-19) karsi asi zorunlulugunun ve Covid-19 saglik karti uygulamasinin kaldirilmasi, emeklilik reformu, egitim sektöründeki saglik personelinin sartlarinin diger egitim personeli ile uyumlu hale getirilmesini talep etmisti. Dün patlak veren protestolara iliskin polis tarafindan bugün yapilan açiklamada, polis ve itfaiyecilerin dün yerel saatle gece yarisi Fort-de-France’da bir otoyolda müdahalede bulundugu sirada silahli saldiriya hedef oldugu ifade edildi. Polis, baskent sokaklarinda çöp ve otomobil yakan protestocularin, olay yerine sevk edilen polis ve Itfaiyecilere 9 milimetre çapinda mermiler kullanarak ates açtigini kaydetti.

Ayrica Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin ve Denizasiri Topraklar Bakani Sebastien Lecornu tarafindan sabah saatlerinde yapilan açiklamada yaptigi açiklamada, Guadeloupe Adasi’nda da jandarma güçlerine ates açildigi ifade edildi. Sendikalar tarafinda yapilan açiklamada ise, eylemlerin siddetinin artma nedeninin hükümetin eylemcileri dinlememesi oldugunu belirtirken, Force Ouvriere Martinique Sendikasi’nin Genel Sekreteri Eric Bellemarre, sabah saatlerinde yerel bir radyo kanalina yaptigi açiklamada, "Valinin bize saygi duymasini istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Neler olmustu ?

Bu ayin baslarinda Fransiz hükümeti, Fransiz denizasiri topraklarindaki tüm saglik çalisanlarinin Covid-19’a karsi asilanmasi gerektigini açiklamisti. Asi karari ise, Guadeloupe adasinda kitlesel protestolara yol açmis, çikan olaylarda polisle çatisan protestocular, dükkanlari ve eczaneleri kundaklamis ve yagmalamisti. Daha sonra protestolar Martinik Adasi’na siçramis, öfkeli isçiler, baskentte yollarda barikatlar kurarak ve atesler yakarak, otoyollari araç trafigine kapatmisti. isçiler, gösterinin ilk gününün sonunda Martinik Valisi ile görüsme talep etmis, fakat talepleri Vali tarafindan reddedilmisti. Görüsme talebinin reddedilmesi ise isçilerin kizginligini arttirarak, protestolarin daha da siddetlenmesine neden olmustu. Darmanin ise yaptigi açiklamada, kamu düzeni yeniden saglanmadan isçilerin sartlarini ve taleplerini tartismanin mümkün olmadigini belirtmisti.
Kaynak: İHA