Biden, Stratejik Rezervlerin Kullanima Sunulmasiyla ABD'de Benzin Fiyatlarinin Düsecegini Söyledi Açiklamasi

'Bu sadece ABD'de degil, tüm dünyada bir sorun'.

ABD Baskani Joe Biden, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolün kullanima sunulmasiyla ABD'de petrol fiyatlarinda düsüs görülecegini belirtti.

Biden, Beyaz Saray'da düzenledigi toplantida, ekonomiye iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Son 10 ayda tarihi bir ilerleme kaydettiklerini dile getiren Biden, ama yine de ekonomide zorluklarla karsi karsiya olduklarini ifade etti.

Biden, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla ilgili sikintilarin tedarik zincirinde aksakliklara neden oldugunu, bu durumun "kitlik" endiselerine yol açtigini ve fiyat artislarina katkida bulundugu söyledi.

Tedarik zincirinde yasanan sikintilara karsi daha önce alinan önlemlere deginen Biden, limanlardaki yogunlugun hafifletilmesine yardimci olmak için ülkenin en büyük limanlarindan Los Angeles ve Long Beach limanlarinin 7 gün 24 saat çalismaya basladigini hatirlatti.

Biden, Walmart, Target, Home Depot ve TJ Maxx gibi perakende magazalarin üst yöneticileriyle bir araya geldigini belirterek, son 3 haftada rihtimlardaki konteyner sayisinin yüzde 33 ve nakliye fiyatlarinin yüzde 25 azaldigini, daha fazla malin limanlardan magaza raflarina daha hizli ve ucuza tasindigini dile getirdi.

- "Daha az arz, daha yüksek fiyatlar anlamina geliyor"

Tüketicilerin karsi karsiya oldugu bir diger sorunun yüksek benzin fiyatlari olduguna isaret eden Biden, "Bu sadece ABD'de degil, tüm dünyada bir sorun. Benzin fiyati son zamanlarda Avrupa ve Asya'da rekor seviyelere ulasti." dedi.

ABD'de ortalama benzin fiyatinin galon basina 3,40 dolar oldugunu belirten Biden, benzin fiyatlarinin geçmiste de arttigini ve bu durumu yakin zamanda atlatmayi umduklarini ifade etti.

Biden, Amerikalilarin yüksek benzin fiyatlariyla karsi karsiya kalmalarinin en büyük nedeninin petrol üreten ülkeler ile büyük sirketlerin talebi karsilamak için petrol arzini yeterince artirmamalari oldugunu belirterek, "Daha az arz, küresel olarak petrol için daha yüksek fiyatlar anlamina geliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Petrol fiyatlarini düsürmenin yollarini bulmak için diger ülkelerin liderleriyle görüstügünü bildiren Biden, "Bu salgindan toparlanirken ihtiyacimiz olan arzi saglamaya yardimci olmak için ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden simdiye kadarki en büyük kullanima sunumu duyuruyorum." diye konustu.

- Petrol sirketlerini hedef aldi

Biden, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Birlesik Krallik ve Çin'in de rezervlerindeki petrolü kullanima sunmayi kabul ettigini belirterek, "Bu koordineli eylem, arz eksikligiyle basa çikmamiza, dolayisiyla fiyatlarin düsmesine yardimci olacak." dedi.

Bu eylemlerin sorunu bir gecede çözmeyecegini ancak çok geçmeden benzin fiyatinda düsüs görülecegini vurgulayan Biden, uzun vadede temiz enerjiye geçerek petrole olan bagimliligi da azaltacaklarini söyledi.

Petrol sirketlerini hedef alan Biden, "Toptan ve perakende benzin fiyatlari arasindaki fark geçmis ortalamalarla uyumlu olsaydi, Amerikalilar su anda galon basina en az 25 sent daha az ödüyor olurdu. Bunun yerine sirketler aradaki farki kar olarak cebe indiriyor ve bu kabul edilemez." diye konustu.

Beyaz Saray'dan bugün yapilan açiklamada, ABD yönetiminin yüksek petrol fiyatlarina karsi stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanima sunacagi bildirilmisti.

ABD Baskani Biden, geçen hafta da akaryakit fiyatlarinda "rekabete karsi" ya da "yasa disi bir uygulama" olup olmadiginin arastirilmasi için Federal Ticaret Komisyonuna talimat vermisti.
Kaynak: AA