Tunceli'de Vatandaslardan Otlubahçe Köyünde Bakir Madeni Aranmasina Tepki

Tunceli'nin Ovacik ilçesinde bir grup vatandas, dogaya zarar verecegini öne sürerek Otlubahçe köyünde baslatilan bakir madeni arama çalismasina tepki gösterdi.

Otlubahçe köyünde toplanan gruptakiler adina açiklama yapan Avukat Baris Yildirim, köyde maden arama çalismasinin baslatilmasi üzerine yetkili makamlarla görüstüklerini belirtti.

Orman, Çevre ve Milli Parklar Kanununa göre maden arama çalismasini engellemek için idari islem talep ettiklerini aktaran Yildirim, "Halihazirda sondaj çalismalari fiilen ve hukuken durdurulmus durumda. Fakat sondaj için getirilen iki is makinesi köyün hemen alt kisminda bulunmakta. Bugün yetkililere bu makinelerin buradan kaldirilmasini ve 5271 sayili Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde müsadere edilmesini talep ettik." dedi.

Yildirim, Munzur Vadisi Milli Parkinin da maden arama sahasi yakinlarinda bulundugunu belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Bu bölgenin tüm akarsulari birleserek Reso Deresi'ne ve oradan da Munzur Vadisi Milli Parkinin temel kaynak degeri olan Munzur Çayina karisiyor. Dolayisiyla burada yapilacak herhangi bir madencilik faaliyeti Munzur Vadisi Milli Parki ekosisteminin yok olmasina sebebiyet verecektir."

Bölgede Bern Sözlesmesi'ne göre koruma altinda olan çok miktarda bitki ve hayvan türü bulundugunu dile getiren Yildirim, sunlari kaydetti:

"Yaban keçisi, çengel boynuzlu dag keçisi, ayi, kurt vasak ve kaya kartali gibi türler burada habitat buluyor. Dünya Mirasi Listesinde yer almasi gereken bu sahanin korunup gelecek kusaklara aktarilmasi yerine bu tip yasa disi madencilik projelerinin gerçeklestirilmek istenmesi açikça sadece hukuka aykiri degil insanlik vicdanina da aykiridir."

Grup, basin açiklamasinin ardindan dagildi.

Kaynak: AA