Cumbre Vieja Yanardagi'nin Lavlari 4. Koldan Denize Ulasti

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardagi'nin püskürttügü lavlar 4. koldan denize akmaya basladi.

La Palma Adasi yerel yönetimi, lavlarin yeni koldan denize akmasiyla baslayan gaz yayilimindan dolayi 3 binden fazla kisiyi etkileyecek sekilde dört yerlesim yerinde sokaga çikma kisitlamasi getirildigini duyurdu.

Kanarya Adalari Volkanik Acil Durum Planlama kurumu da hava kirliliginin artmasi ve gaz yayilimindan dolayi halka zorunlu kalmadikça evlerinden disari çikmamasi, pencere ve kapilari kapali tutmasi tavsiyesinde bulundu.

Diger yandan Avrupa Birligi Uydu Görüntüleme Sisteminin (Copernicus) güncelledigi verilerde, volkandan çikan lavlarin bölgede kapladigi alanin 1065 hektara çiktigi belirtildi.

Lavlar, büyük çogunlugu ev olmak üzere 2 bin 651 binanin yikilmasina, 95 binada ise kismi hasara neden oldu.

Bölgedeki 80 kilometrelik yolu kaplayan lavlarin denize akmasiyla Ada kiyisinda olusan platformun genisligi 43 hektara kadar çikti.

Yanardagin agizlarindan günde 900 ila 1300 ton kükürtdioksit yayilmaya devam ediyor.

La Palma'da simdiye kadar 900 milyon avroya yakin zarara ve yaklasik 7 bin kisinin evsiz kalmasina neden olan Cumbre Vieja Yanardagi, Ada tarihinde en uzun süre aktif kalan volkan oldu.

Uzmanlar, volkanin kisa vadede sönmesini beklemiyor.

Volkanin aktif hale geçmesinden bu yana adada 5 bin 200'den fazla deprem meydana geldi.

Kaynak: AA