Konteynerlere Atilan Atik Ilaçlar Elektrik Enerjisine Dönüstü

Erzurum Atatürk Üniversitesinde baslatilan 'Atik Ilaç Konteyneri Projesi'yle toplanan ilaçlardan elektrik enerjisi üretildi Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan: '4 tonluk atik ilacimiz yakilarak elektrik enerjisine çevrildi. Yine ikinci 4 tonluk konteynerimiz doluyor. Böylece ekosistemimizi ve dogamizi son derece toksik bir atik olan atik ilaçlardan korumus oluyoruz' 'Ekosistem artik aldigi hiçbir toksik maddeyi tolere edemiyor geri bize gönderiyor. Bunlarin asla lavabo ve çöplere dökülmemesi lazim'

ISMAIL HAKKI DEMIR - Erzurum Atatürk Üniversitesinde baslatilan "Atik Ilaç Konteyneri Projesi"yle toplanan ilaçlardan elektrik enerjisi üretimi gerçeklestirildi.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencileri lisans bitirme tezi kapsaminda, önemli çevre sorunlarindan olan, atik haline gelmis ilaçlarin çevre ve insan sagligina zarar vermeden kontrol altina alinmasi için çalisma baslatti.

Atik Ilaç Konteyneri Projesi'ni hayata geçiren ögrenciler, üniversitenin kampüs alanindaki 5 farkli noktaya 2 metre derinlige konteynerler yerlestirdi. Buraya atilan atiklar toplanarak geri dönüsüm tesisine gönderildi.

Elde edilen 4 ton atik ilacin geri dönüsümü yapilarak 1767 kilowat elektrik enerjisi elde edildi.

Atik ilaç konteynerleriyle, zararli maddelerin çevreye ve insana etki etmeden kontrol altina alinmasinin saglanmasi amaciyla projenin kent geneline yayilmasi planlaniyor.

Ögretim Üyesi ve Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, AA muhabirine, tehlike olusturan atik ilaçlarin çevre ve insan sagligina zarar vermemesi için hayata geçirilen "Atik Ilaç Konteyneri Projesi"nin 3 yillik çalismasinin ardindan önemli bir asamaya geldigini söyledi.

Türkiye'nin farkli yerlerinde ilaç toplama isleminin yapildigini ancak sürdürülebilir olmadigina dikkati çeken Ceylan, 2018 ekim ayindan itibaren konteynerler kurduklarini, bunlarin içinde özel çuvallarin bulundugunu, bu çuvallar doldukça vinçler yardimiyla kaldirdiklarini, 40 yillik sizdirmazlik garantisi bulunan bu çuvallardan atik ilaçlari kolilediklerini söyledi.

- "Üç yildir devam eden bu çalisma sonunda sehir geneline yayiliyoruz"

Ilaçlari Ankara'da Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca akredite olmus Ara Depolama Tesisinde topladiklarini ifade eden Ceylan, kargo ücretinin yarisini karsilayan firmanin da destegiyle toplama islemi sürdürdüklerini dile getirdi.

Insan yogunlugunun oldugu 5 noktaya atik konteyneri yerlestirdiklerini aktaran Ceylan, söyle devam etti:

"Üç yildir devam eden bu çalisma sonunda sehir geneline yayiliyoruz. Büyüksehir Belediyemiz de bu çalismaya destek verecek. Sürdürülebilir bir sekilde atik ilaçlarin yönetimi Türkiye'de bir tek bizim üniversitemizde yapiliyor. Toplayanlar var ama biz çok muntazam bir sekilde senede 3 kez konteyneri doldukça açiyoruz. Bir tane 4 tonluk konteynerimiz doldu. Izmit Atik ve Artiklari Aritma, Yakma ve Degerlendirme AS'ye (IZAYDAS) gönderiyoruz. 4 tonluk atik ilacimiz yakilarak elektrik enerjisine çevrildi. Su anda yine ikinci 4 tonluk konteynerimiz doluyor. Böylece ekosistemimizi ve dogamizi son derece toksik bir atik olan atik ilaçlardan korumus oluyoruz."

Ceylan, atik konteynerlerin dolumlarinin hizlandigini, konuyla ilgili egitim seminerleri verdiklerini, okullardan kurumlara kadar online da olmak üzere her yerde egitim vererek önemli bir farkindalik olusturduklarini vurguladi.

- "Ekosistem artik aldigi hiçbir toksik maddeyi tolere edemiyor"

"Miadi dolmus ilaçlar atik ilaçlardir" ifadesinin eksik bir tanim olduguna dikkati çeken Ceylan, uygun kosullarda saklanmamis ilaçlarin da atik ilaçlar oldugunu belirtti.

"Bir ilacin atik ilaç olabilmesi için son kullanma tarihinin dolmus olmasi gerekmiyor." ifadesini kullanan Ceylan, uygun kosullarda saklanmamis bütün ilaçlarin, atik olarak degerlendirilecegini çünkü kullanan insanlarda toksik etkisinin olabilecegini vurguladi.

Prof. Dr. Zeynep Ceylan, sunlari kaydetti:

"Simdi genelde günü geçmis ilaçlari vatandaslarimiz posetlere koyup çöplere atiyor ya da lavabolara döküyor. Lavabo ve klozetlere de dökülse çöplere de dökülse bu ekosisteme gidiyor. Bunlar son derece toksik ve organik atiklar. Ne oluyor? Ekosistem artik hiçbir toksik maddeyi tolere edemiyor geri bize gönderiyor. Bunlarin asla lavabo ve çöplere dökülmemesi lazim. Bunlari bir sekilde ayaklarina kadar getirdigimiz hizmet olan konteynerlere atabilirler."
Kaynak: AA