Bakan Pakdemirli, Osmaniye'de Sektör Temsilcileriyle Bulustu Açiklamasi (1)

'Türkiye'nin gida stoklari yeterli. Yani Türkiye'de kimse sentetik olarak veya gereksiz bir yere gida stoklariyla alakali spekülasyon yapmaya kalkmasin' 'Tüm dünyadaki, gelismis ülkeler de dahil olmak üzere, gida fiyatlarindaki artis, tüm dünyanin ana gündemine oturmus durumda. Biz bununla ilgili gida komitelerinde hem kisa hem orta hem de uzun vadede tedbirlerin hepsini hükümetimizin içerisinde konusuyoruz' 'Bugüne kadar nasil Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde sizlere söz verip hiçbir zaman sözümüzü yerine getirmedigimiz olmadigi gibi bundan sonra da insallah yine hasat zamanindan önce dogru ve üretici dostu politikalarla üreticimizin artan maliyetlerini karsilayacagiz. Bunun da ötesinde, önemli karlar yapabilecek fiyatlarla karsiniza geliyor olacagiz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin gida stoklarinin yeterli oldugunu belirterek, "Türkiye'de kimse sentetik olarak veya gereksiz bir yere gida stoklariyla alakali spekülasyon yapmaya kalkmasin." dedi.

Pakdemirli, Osmaniye'de Valiligi ziyaret etti, seref defterini imzaladi ve Vali Erdinç Yilmaz ile basina kapali görüstü.

Belediye Baskani Kadir Kara ile de basina kapali görüsen Pakdemirli, ardindan AK Parti Osmaniye Il Baskani Seydi Gülsoy'u ziyaret etti, partililerle bir araya geldi.

Daha sonra kentteki bir dügün salonunda düzenlenen Sektör Bulusmasi Toplantisi'na katilan Pakdemirli, tarim, sanayi ve turizm kenti Osmaniye'nin, Çukurova'nin verimli topraklarinda hakkini veren ender sehirlerden oldugunu söyledi.

Türkiye'nin 81 ilini dolastiklarini anlatan Pakdemirli, problemleri ya aninda çözdüklerini ya da kaynak ve mevzuata dayananlari Ankara'da çözmeye gittiklerini aktardi.

Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dünyada birçok düzenin degistigini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Gida piyasalariyla ilgili fiyatlarda çok ciddi dalgalanmalar var. Bunlar tabii ki su anda çiftçi ve üretici lehine gözükmekle beraber ileride de aleyhe dönebilecek durumlar buradan ortaya çikabilir. O anlamda tabii ki biz çiftçi-üretici kesimi olarak, her zaman önümüzü görmek istiyoruz. Önünüzü görmek bizim için daha önemli. Yüksek fiyatta satmaktan daha çok önümüzü görmek son derece önemli ve önemli olmali diye düsünüyorum. Pandeminin yaninda bir de bu sene kuraklik ve iklim degisikligi buna eklendi. Belki Osmaniye kurakliktan fazla etkilenmedi ama Türkiye'nin dört bir tarafi özellikle Dogu, Güneydogu ve Iç Anadolu kesimleri kurakliktan bu sene çok ciddi bir sekilde etkilendi. Ister istemez hem çok ciddi bir belirsizligi, tarim orman sektörü olarak yönetmek durumunda kaldik. Pandemiyle alakali kurakligin getirdigi ürün azligi, arz azligi ve tabii ki seller ve yanginlarla da mücadele etmek durumunda kaldik."

- "Türkiye'nin gida stoklari yeterli"

Bakan Pakdemirli, iklim degisikligi nedeniyle 2050'de yüzde 10-25 tarimsal üretim kaybi olacagini ifade etti.

Emtia fiyatlarindaki artisa deginen Pakdemirli, gübreden birçok ürüne kadar çok ciddi artislarla karsi karsiya olundugunu, bununla ilgili ellerindeki bütün tedbirleri aldiklarini ve almaya devam edeceklerini belirtti.

Pakdemirli, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sunun altini çizerek söylemek istiyorum. Türkiye'nin gida stoklari yeterli. Yani Türkiye'de kimse sentetik olarak veya gereksiz bir yere gida stoklariyla alakali spekülasyon yapmaya kalkmasin. Geçen hafta içerisinde sekerle ilgili iste sanki bir arz problemi varmis gibi birçok konu yapilmaya çalisildi. Bugün itibariyla tüm seker fabrikalari, arzina devam etmekte, sektörümüz arzina devam etmekte. Sektörümüzde arz fazlasi var. Hatta bu arz fazlasinin önemli bir kismi da ihracat oluyor. Yani buradan Allah'a sükür pandeminin basindan beri Türkiye güçlü üretim altyapisi ve gida, sanayi, perakende ve lojistik sektörleriyle beraber hiçbir problem yasamadi, bundan sonra insallah tüketicimize hiçbir problem yasatmiyor olacagiz. Elbette gida fiyatlariyla alakali ciddi bir artis var. Bu artisin ana ve temel sebeplerinden bir tanesi yurt disi fiyatlarinda çok ciddi bir tirmanis olmasi. Birkaç misline firlayan, çikan fiyatlar var. Tüm dünyadaki gelismis ülkeler de dahil olmak üzere gida fiyatlarindaki artis, tüm dünyanin ana gündemine oturmus durumda. Biz bununla ilgili gida komitelerinde hem kisa hem orta hem de uzun vadede tedbirlerin hepsini hükümetimizin içerisinde konusuyoruz. Bu konuyla alakali yapilan çok sey var, daha önümüzde yapilacak çok sey de var."

Yem fiyatlarindaki artisa da deginen Pakdemirli, söyle konustu:

"Bunu bir nebze de olsun özellikle besicimizi koruyabilmek maksadiyla da Toprak Mahsulleri Ofisi olarak yem ham maddelerin satisina temmuz ayinda basladik. Büyükbas, küçükbas ve kanatli sektörüne uygun fiyatli yem ham maddesi teminine basladik. Un, yem, sanayi uygun fiyatli bunlari veriyoruz, un ve yem sanayine. Bugday, misir ve arpa bu üç ürünü hem sanayiye hem de yetistirici ve besiciye tedarik ediyoruz, uygun fiyatlardan veriyoruz. Su ana kadar 3,7 milyon ton hububati arz ettik. Maliyetlerde de en az 2-3 milyar liralik maliyetin önüne geçmis olduk."

- "Ürünler kesinlikle hasat döneminde hak ettigi degeri alacak"

Pakdemirli, hasat zamaninda üretici dostu politika izlediklerini vurgulayan Pakdemirli, konusmasina söyle devam etti:

"Ürünler kesinlikle hasat döneminde hak ettigi degeri alacak. Bugüne kadar çiftçimizin maliyet ve satis fiyatlari açisindan bir problemi olmadigini biliyoruz ama bundan sonrasiyla ilgili endiseleriniz oldugunu da biliyoruz ve bu endiseleri de çok siki ve ciddi takip ediyoruz. Bu endiselerden çiftçimiz haklidir ancak bugüne kadar nasil Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde sizlere söz verip hiçbir zaman sözümüzü yerine getirmedigimiz olmadigi gibi bundan sonra da insallah yine hasat zamanindan önce dogru ve üretici dostu politikalarla üreticimizin artan maliyetlerini karsilayacagiz. Bunun da ötesinde, önemli karlar yapabilecek fiyatlarla karsiniza geliyor olacagiz."

- "Türkiye artik her alanda hep her seyin birincisine imza atan bir ülke"

Pakdemirli, 20-25 sene içerisinde gidaya ihtiyacin yüzde 60, suya ihtiyacin da yüzde 15 artacagina dikkati çekerek, suyun daha verimli kullanilmasi, gidanin da daha verimli üretilmesi gerektiginin altini çizdi.

Son 19 yilda 613 baraj yaptiklari, bunun 80 yilda yapilan baraj sayisinin 2,5 kati oldugu bilgisini veren Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Son 3 yilda da Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde tam 72 baraj tamamlayip su ve sulama tesisleriyle alakali 1000 tesis tamamladik, 41 milyar lira yatirim yaptik. 2021 DSI bütçemiz 18 milyardi, 2022 bütçemiz 25 milyar lira bunun da üzerinde insallah bütçe disi kalemlerden daha fazla bir yatirim yapmaya gidiyor olacagiz. Geçen hafta sonu Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji'ni açtik. Türkiye'nin incisi, dünyanin da birincisi. Türkiye artik her alanda hep her seyin birincisine imza atan bir ülke. Türkiye 80'lerden itibaren özellikle son 20 senede artik hakikaten her konuda iddiali ve her konuda isin en iyisine, en yenisine, en büyügüne imza atan bir ülke oldu. Bakin barajin en büyügünün açilisini yaptik, havalimanlarinin en büyügü bizde, köprülerin en uzunu, en büyükleri bizde, alt, üst geçitler... Gerçekten Türkiye çok ciddi bir bayindirlik devriminin altindan kalkti."

(Sürecek)
Kaynak: AA