Sudan Polisi, Protestolara Gerçek Mermiyle Müdahale Ettigi Iddialarini Yalanladi

Sudan Emniyet Genel Müdürü Halid Mehdi, polisin, askeri yönetim karsiti protestolardaki barisçil göstericilere ates açmadigini ve protestolari dagitmak için uluslararasi standartlara uygun göz yasartici gaz bombasi kullandigini ileri sürdü.

Mehdi, baskent Hartum’da basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Polis, cop ve gaz bombalariyla mümkün olan asgari güvenlik gücünü kullandi. Polisin resmi kayitlarinda, gösterilerde ölen ve yaralananlarla ilgili herhangi bir rakam veya istatistik yok." ifadesini kullandi.

Atesli silahlari kullanan baska taraflarin olasiligina dikkati çeken Mehdi, "Ölüm nedenlerini arastirmak bizim görevimiz. Bir mensubumuzun ates açtigi tespit edilirse mahkemeye vermekten çekinmeyiz. Belli taraflari suçlamiyoruz. Sorusturmalar sürüyor. diye konustu.

Polis güçlerinin barisçil göstericilere ates açmadigini savunan Mehdi, protestolari dagitmak için uluslararasi standartlara uygun göz yasartici gaz bombasi kullanildigini iddia etti.

- "Saglik durumu kritik olan polisler var"

Hartum Eyaleti Polis Müdürü Zeynelabidin Osman da polisin göstericiler tarafindan haksiz siddete maruz kaldigini, karakollarin saldiriya ugradigini ve kendilerini savunmak zorunda kaldiklarini söyledi.

"Saglik durumu kritik olan polisler var" diyen Osman, ölenlerin sayisinin tespiti ve kesin sonuçlara ulasilmasi amaciyla Bassavcilikla is birligi içinde bir komite kurulacagini açikladi.

Osman, "Gösterilerde atesli silah kullanmadik, sadece cop ve gaz bombalari kullandik. Protestoculara ates açildigina dair bütün sorusturmalara haziriz ve göstericilerin öldürülmesinden sorumlu kisilerden hesap sorulmasina itirazimiz yok." dedi.

Gösterilerin barisçil olmaktan saptigini ileri süren Osman, "10-15 yaslarindaki çocuklarin olaylara karistirilmasi, sokaklarin kapatilmasi, kanunlara aykiri bir eylem degil midir?" ifadesini kullandi.

Polisten yapilan yazili açiklamada, "17 Kasim gösterilerinde, Bahri bölgesinde bir kisi öldü, 30 kisi gazdan etkilendi. Bazilari agir 89 polis yaralandi. 3 polis araci tahrip edildi, 1 polis araci yakildi." ifadeleri kullanilmisti.

Sudan'da askeri müdahale karsiti protesto hareketlerine liderlik eden Sudan Meslek Odalari Birligi ve Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çarsamba günü Hartum'da düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerince yapilan müdahalede 15 göstericinin yasamini yitirdigini bildirmisti.

Açiklamada, güvenlik güçleri göstericilere gerçek mermiyle müdahale etmekle suçlanmisti.

Kaynak: AA