Japonya Ve Çin Disisleri Bakanlari Telefonda Görüstü

Yeni göreve baslayan Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, Çin Disisleri Bakani Vang Yi ile telefonda görüstü.

Kyodo ajansinin haberine göre görüsmede Hayasi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Hong Kong'daki insan haklari ihlalleriyle ilgili ülkesinin kaygilarini dile getirdi.

Hayasi, Vang'a Çin'e ait gemilerin Dogu Çin Denizindeki iki ülke arasinda egemenlik ihtilafina konu olan takimadalar etrafinda Japonya kara sularini ihlal etmesine yönelik endiselerini aktardi.

Yaklasik 40 dakika süren görüsmede iki bakan, iki ülke arasi iliskilere istikrara kazandirilmasina yönelik görüs alisverisinde bulundu.

Hayasi, ayrica Tayvan Bogazi'nda baris ve istikrarin önemine dikkat çekti

- "Karsilikli tehdit yerine is birligi ortakligi"

Vang da Japon mevkidasini yeni görevi dolayisiyla tebrik ederken Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun göreve baslamasindan itibaren iki ülke liderlerinin aktif temas halinde oldugunu, yapilan görüsmelerde ikili iliskilerin yeni dönemin gereklerine uygun sürdürülmesi konusunda mutabik kaldiklarini animsatti.

Japonya'ya iliskilerde istikrari sürdürme, tarihsel sorunlar, Tayvan meselesi ve ikili iliskilerin temelini ve karsilikli güveni ilgilendiren diger önemli konularda "geriye gitmekten veya çizgiyi asmaktan kaçinma" çagrisi yapan Vang, ülkesinin ihtilafli takimadalar, Hong Kong, Sincan, Güney Çin Denizi ve Tayvan konularindaki pozisyonunu aktardi.

Vang, Çin ve Japonya'nin bölgenin önemli oyunculari ve dünyanin en büyük ikinci ve üçüncü ekonomileri olarak kendi halklarina, Asya'ya ve dünyaya fayda saglamak üzere ikili iliskilerini dogru yolda ilerletmesi gerektigini belirterek, "Umariz Japonya Çin'in kalkinmasini objektif ve akilci bir sekilde degerlendirip iki ülkenin karsilikli tehdit degil is birligi ortaklari oldugu konusundaki uzlasiya uygun hareket eder." dedi.

- Tartismali adalar

Dogu Çin Denizi’nde Japonya'nin "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandirdigi takimadalar, 5 ada ve 3 kayaliktan olusuyor.

Kimsenin yasamadigi takimadalar, iki ülke arasinda uzun süredir egemenlik tartismalarina neden oluyor.

Kaynak: AA