Avrupa'da Kus Nüfusu 40 Yilda 600 Milyon Eksildi

Avrupa'da son 40 yilda kus nüfusunun 6'da 1 oraninda azalarak yaklasik 600 milyon eksildigi bildirildi.

Belçika'nin De Morgen gazetesindeki habere göre, çevresel etkiler, sehirlerdeki yapilasma, sanayi ve tarim faaliyetleri gibi nedenlerle dogadaki kus sayisi ciddi oranda azaldi.

Belçikali kus arastirmacisi Jan Rodts, 1980'den beri kus nüfusunun 600 milyon azaldigini, bunun da her 6 kustan birinin artik dogada olmadigi anlamina geldigini söyledi.

En fazla azalan kus türünün serçe oldugunu, bu türün nüfusunun yarisindan fazlasi olan 247 milyon serçenin yok oldugunu belirten Rodts, "Bu durum, çevremizde bir seylerin yanlis gittigini gösteriyor. Dogaya önem veren herkesin endise duymasi gerekli. Kuslar birçok yerde yasam alanlarini kaybediyor." dedi.

Böcek ilaçlarinin kullanimi gibi modern tarim teknikleri, meralarin ciddi oranda azalmasi, agaçlarin budanmasinin kuslarin azalmasinda etkili oldugunu vurgulayan Rodts, kentlerde yesil alanlarin azalmasi, binalardaki yeni mimarinin de kus nüfusunu azalttigini ifade etti.

???????Rodts, "Eskiden binalarin duvarlarindaki çatlaklarda veya çatilarin altinda yuva yapabilen serçeler için artik böyle bir durumdan bahsetmek çok zor. Kuslara suni de olsa yuva kurma imkani tanimaliyiz." diye konustu.

Dünya üzerinde yaklasik 50 milyar kus bulundugu belirtiliyor. En çok görülen kus türlerinin serçe, sigircik, marti ve kirlangiç oldugu ifade ediliyor.

Kaynak: AA