Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz sıkışması, yediğimiz yiyeceklerden sindirim yolunda yaşanan sorunlara kadar pek çok nedene bağlı olarak yaşanabilir. Günlük hayatı aşırı derecede olumsuz etkileyen gaz sıkışmasından kurtulmak için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. Peki Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?
Gaz sıkışmasının neden olduğu karın şişkinliği, karın büyümesine ve ağrıya neden olabilir ve bu da yaşam konforunu ciddi şekilde azaltır. Gaz sıkışması karın ağrısına ve dolgunluk hissine neden olabilir. Gaz sıkışması pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Gaz sıkışmasının kaynağını araştırmak önemlidir ve oluşumunun birçok nedeni vardır. Peki Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer? Gaz sıkışması günlük hayatı büyük oranda etkilediği için yaşayan herkes hızlı bir şekilde çözüm arıyor. Sizler için gaz sıkışmasına iyi gelen yöntemleri sıraladık.

Gaz Sıkışması Neden Olur?


Sindirim sisteminin işlevi tarafından üretilen gaz doğal bir olgudur. Vücutta sıkışan hava, anüs ve ağızdan dışarı atılır. Oluşan gaz vücuttan atılamadığı için karında sıkışma ve şişkinlik olur. Yemekten sonra aşırı gaz üretimi veya sindirim sistemi kaslarının diskinezisi karın şişkinliğine neden olabilir. Bu durum beslenme düzenine veya yiyeceğe bağlıdır ve ayrıca bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz Yapan Besinler Nelerdir?


Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller
Sarımsak ve soğan
Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler.
Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt
Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?


Şişkinlik ve gaz şikayeti olan kişiler genellikle midelerindeki yiyeceklere karşı daha hassastır. Bu nedenle az ve sık yemek yemek çok faydalıdır.

Yiyecekleri iyi çiğnemek önemlidir. Yiyecekleri küçük parçalar halinde kesmek ve iyice çiğnemek de yutulan hava miktarını azaltacaktır.

Bazı yiyeceklerin diğerlerinden daha fazla gaz veya şişkinliğe neden olduğunu anlamak için bir yemek günlüğü tutulmalıdır.

Sakız çiğnemek, pipet kullanmak, aceleyle konuşmak veya yemek yemek de hava yutmayı artırdığı için gaz tutulmasına neden olabilir.
Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi gaz sıkışmasına neden olabilecek tatlandırıcılar kullanmaktan kaçının.

Kabızlık, şişkinliği ve gaz sıkışmasını artırır. Artan su alımı ve fiziksel aktivite, kabızlıkla etkili bir şekilde mücadele edebilir.

Probiyotik takviyeleri, bağırsaklardaki bakteri ortamını iyileştirebildikleri için gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Şişkinlik ve gaz, sindirim sisteminin kas fonksiyonundaki değişikliklerden de kaynaklanabilir. 'Antispazmodikler' adı verilen ilaçların kas kramplarını azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Nane yağı, benzer işlevlere sahip olduğuna inanılan doğal bir maddedir. Nane yağının, en azından IBS hastalarında şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Simetikon etken maddesini içeren bir ilaç; şişkinlik, gaz ve tansiyonu azaltır. Öte yandan, lubiproston ve linaklotid bazlı ilaçlar, kabızlık sorunları olan irritabl bağırsak sendromunun şişmesini azaltabilir.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?


Yemek yerken hava yutmak bazen karın şişkinliğine neden olabilir. Yemeklerden sonra sık sık hıçkırıklar bu durumun sonucudur. Ayrıca gazlı içecekler ve fermente içecekler (asitli içecekler, maden suyu gibi) fazla havanın yutulmasına neden olabileceğinden gaz sıkışmasına neden olabilir. Bağırsaklarda gıda işleme sürecinde gaz serbest bırakılır ve sıkıştırılır. Bazı yüksek lifli gıdalar çok fazla gaz üretebilir. Özellikle mercimek gibi fasulye ve baklagiller ve bazı kepekli tahıllar buna neden olabilir. Yüksek yağlı yiyecekler sindirimi ve mide boşalmasını yavaşlatır. Bu tokluk için iyi olabilir (ve kilo vermeye yardımcı olabilir), ancak şişkinliğe yatkın insanlar için bir sorun olabilir. Yardımcı olup olmadığını görmek için daha az bakliyat ve yüksek yağlı yiyecekler yiyin.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz Sıkışması Hangi Hastalığın Belirtisi?


Sürekli yaşanan gaz sıkışması, sindirim sisteminde yaşanan bir hastalığın habercisi olabilir. Sizler için gaz sıkışması belirtisiyle doğan hastalıkları sıraladık.

REFLÜ: Reflü, asidik mide salgıları yemek borusuna geri sızdığında meydana gelir, bu da gaz sıkışmasının başka bir nedenidir. Genellikle mide ekşimesi olarak bilinen reflü hastalığı, asidik mide suyunun yemek borusuna geri dönmesiyle ortaya çıkar. Yiyeceklerin ağza girme hissi ile reflü hastalarında gaz basıncı sık görülür.

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU: Bağırsak hareketlerine irritabl bağırsak sendromu (IBS) neden olur. Çoğu hasta şişkinlik yaşayacaktır ve bunların yaklaşık %60'ı şişkinliğin en ciddi semptom olduğunu bildirmektedir. FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan hastalarda şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle yüksek FODMAP'ten (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir. Bu hasta grubunda sıklıkla gaz sıkışması sorunu ortaya çıkar. Yavaş bağırsak hareketleri, özellikle ince bağırsakta bakterilerde artışa neden olabilir. Bakteriler gaz oluşumuna neden olabilir.

ÇÖLYAK HASTALIĞI: Çölyak hastalığı da nedenlerinden biridir. Gluten içeren besinler tüketirken bu hasta grubunun bağışıklık sistemi bağırsak hücrelerine zarar verebilir. Bağırsak yapısının tahrip olması gaz sıkışmasının nedenidir.

BAĞIRSAK FITIĞI:
Bağırsak fıtığı, kabızlık, kolon kanseri ve peptik ülser de gaz basıncının nedenlerinden biridir. Ayrıca 'pankreatit' durumunda pankreas iltihaplanır ve gaz sıkışması görülebilir.

BESİN ALERJİSİ: Enzim eksikliğinden veya besinlerdeki maddelerin sindirilememesinden kaynaklanan gıda alerjileri ve gıda intoleransları gaz oluşumunda etkilidir. Örneğin laktoz intoleransı, fruktoz intoleransı, yumurta alerjisi ve buğday alerjisi.

TATLANDIRICI: Tatlandırıcılar genellikle şekerin ikamesi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, onları büyük miktarlarda yemek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Kalın bağırsaktaki bakteriler de tatlandırıcıları sindirirken gaz üretir.

Gaz sıkışmalarına iyi gelen doğal yöntemlerden, gaz sıkışmasına neden olan hastalıklara kadar pek çok bilgiye haberimizde yer verdik. Ancak bir uzmana danışmak rahatsızlıktan daha hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olacaktır.