Pfizer, Covid-19 Ilaci Paxlovid'e Acil Kullanim Izni Için FDA'ya Basvurdu

ABD’li ilaç üreticisi Pfizer, korona virüse (Covid-19) karsi gelistirdigi deneysel antiviral ilaç "Paxlovid’e" acil kullanim izni almak için ABD Gida ve Ilaç Dairesi’ne (FDA) basvurdugunu duyurdu.

Pfizer, Covid-19 Ilaci Paxlovid'e Acil Kullanim Izni Için FDA'ya Basvurdu
ABD’li ilaç üreticisi Pfizer tarafindan yapilan açiklamada, firmanin korona virüse (Covid-19) karsi gelistirdigi ve "PF-07321332" adiyla da bilinen deneysel antiviral ilaç "Paxlovid’e" acil kullanim izni almak adina ABD Gida ve Ilaç Dairesi’ne (FDA) basvurdugu kaydedildi. Ilacin, "Ritonavir" adi verilen bir antiviral ilaçla birlikte kullanilacagini belirten Pfizer, Paxlovid’in klinik bir deneylerde yetiskinlerde hastaneye yatislari ve virüs kaynakli can kayiplarini önlemede yüzde 89 oraninda basarili olduguna dikkat çekti. Açiklamada, ilacin üretimine ve dagitimina yaklasik 1 milyar dolar yatirim yaptigini bildirilirken, Ingiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore dahil olmak üzere birçok ülkede izin alma sürecinin baslatildigi ve daha fazla uluslararasi basvuru planladigi belirtildi.

Acil kullanim izni basvurusuna iliskin Pfizer CEO’su Albert Bourla yaptigi yazili açiklamada ise, "Dünya çapinda bu yikici hastaliktan etkilenen sayisiz kisi ve 5 milyondan fazla ölümün üzerine, hayat kurtaran tedavi seçeneklerine acil bir ihtiyaç var. PAXLOVID ile ilgili son klinik çalismamizda elde edilen güçlü etki ve izin verildigi takdirde hayat kurtarmaya ve insanlari hastaneden uzak tutmaya yardimci olma potansiyeli, oral antiviral tedavilerin Covid-19’a karsi savasta oynayabilecegi kritik rolün altini çiziyor. Bu potansiyel tedaviyi hastalarin ellerine teslim etme çabamizda olabildigince hizli hareket ediyoruz ve basvurumuzu gözden geçirmesi için FDA ve dünyadaki diger düzenleyici kurumlarla birlikte çalismayi dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA