Kuru Kayisidaki Fiyat Artisi Fidelere Talebi Arttirdi

Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru kayisi alimi yapmasiyla birlikte kayisida olusan fiyat istikrari fidelere olan talebi arttirdi.

Kuru Kayisidaki Fiyat Artisi Fidelere Talebi Arttirdi
Malatya kent merkezinde fidecilik yapan Emrah Ede geçen yil 15 TL’den satisa sunduklari kayisi fidelerinin bu yil 25 TL’den islem gördügünü söyledi.

Kayisi fidelerine olan ilgiden memnun olduklarini belirten Ede, “Kayisinin para etmesinden dolayi da çiftçilerimizden yogun talep var. Sadece kayisi, dut, badem, ceviz fakat agirlik vazgeçilmezimiz kayisi. Haci Halil, Çatalca ama agirlik kaba asi veriyoruz. Susuzluga dayanikli oluyor. Su an kayisi iklim degisikliginden dolayi ova tutmayacaga benziyor. Kayisi daglara kaydi. Kayisi bahçeleri bundan sonra daglarda daha ragbet görür. Masrafsiz, kayisi meyvesi de iri oluyor” dedi.

Kayisi olarak bes çesit fidelerinin oldugunu ifade eden Ede, “Kiraz, elma, armut, seftali, erik, ceviz, dut, visne her çesidimiz var. Normal süs bitkilerine de basladik. Akasya, çinar, akça agaci, yesil çam, mavi Selvi onlara da basladik. Devlet desteginde fidan üreticilerine bir sey yok. Dönüme 110 TL sari sertifikadan, mavi sertifikada da dönüme 380 TL destek veriyor” seklinde konustu.

Girdi maliyetlerinin artisinda da dert yanan Ede, ”Devlet destegi 2022 yilindan itibaren yüzde 6 egim olan arazilere verecek. Yüzde 6’nin üzerinde olan düz arazilerden destek kalkiyor artik. Geçen yil 15 TL satiyorduk kayisi ve meyve fidanlarimizi. Bu yil 25 TL’den basladik. 45- 50 TL ye aldigimiz sülfat gübreyi simdi 180 TL’ye aliyoruz. Üre gübre 300 TL olmus. Dap gübre 450 TL olmus. Çekirdek ekiminde simdi dap gübreyi kullanmazsak olmaz mecburen atacagiz. Girdi maliyetleri baya yükseldi. Bu da bizi zorluyor. Isçi yevmiyeleri artti, mazot masraflari, elektrik masraflari. Giderleri çogaldi iki üç katina çikti. Ama durma yok yine devam” diye konustu.

Kaynak: İHA