Ingiltere'de Milletvekillerinin Ücretli Siyasi Danisman Olmasi Yasaklanacak

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, lideri oldugu Muhafazakar Partiye yönelik tepkilerin ardindan milletvekillerinin ücretli siyasi danismanlar veya lobiciler olarak görev almasini yasaklayan yasa önerisinde bulundu.

Johnson, Avam Kamarasi Baskani Lindsay Hoyle'a yazdigi mektupta, yasa önerisinin detaylarina yer verdi.

Mektupta Johnson, "kendi seçmenlerine karsi görevlerini ihmal eden ve baska çikarlara öncelik veren milletvekillerinin sorusturulmalarini ve mevcut disiplin kurumlari tarafindan uygun sekilde cezalandirilmalarini" saglayacaklarini belirtti.

Basbakan, "milletvekillerinin ücretli siyasi danismanlar veya lobiciler olarak hareket ederek konumlarini kötüye kullanmalarini da yasaklayacaklarini" vurguladi.

Milletvekilleriyle ilgili düzenlemeyi degistirmenin "hakli olarak Parlamentoyu ilgilendiren bir konu" oldugunu kaydeden Ingiliz Basbakan, ancak bunun "parlamenterlerin ve halkin güvenini kazanabilecek uygulanabilir bir yaklasim" olacagini da ifade etti.

Johnson'in adimi, Muhafazakar Partinin lobicilik kurallarini ihlal etmekle suçlanan üyesi Owen Paterson'in disipline sevk edilmesini önlemesine gösterilen tepkilerden sonra geldi.

Tepkiler sonrasi geri adim atmak zorunda kalan Johnson, yeniden bir oylama yapilmasini kabul ederken, Owen Paterson da bu oylama öncesi milletvekilliginden istifa etmisti.

Ayrica ana muhalefetteki Isçi Partisi de milletvekillerinin ücretli danismanlik veya yöneticilik yapmasini yasaklayacak bir düzenleme teklifinde bulunmustu.

Yarin yapilacak oylamada Johnson ya Isçi Partisinin teklifini desteklemek zorunda kalacakti ya da ihlalleri ciddiye almamakla suçlanacakti. Ancak Basbakan, son adimiyla böylesine bir durumun önüne geçmis oldu.

Kaynak: AA