Hatay'in Unutulmaya Yüz Tutan Yemegi Açiklamasi 'Dana Dili'

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan Gastronomi Sehirler Agi’na dahil edilen Hatay’da unutulmaya yüz tutmus yemeklerinden olan ‘dana dili’ Hatay Gastronomi Evi’nde yapildi.

Hatay'in Unutulmaya Yüz Tutan Yemegi Açiklamasi 'Dana Dili'
UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde unutulmaya yüz tutmus ‘dana dili’ yemegi yapildi. Ara sicak ve meze olarak yenilebilen yemek, dananin dilinden yapiliyor. Yemegin geçmisi 1980’li yillara dayanirken, artik hiçbir restoranda yapilmiyor.

Hatay Gastronomi Evi mutfak sefi Ibrahim Özgün yemegin çok zahmetli ve unutulmaya yüz tutmus bir yemek oldugunu belirterek, “Dana dili 80’li yillarda daha çok ragbet gören ve restoran mutfaginda yapilan hem ara sicak olarak hem de soguk meze olarak degerlendirilen sögüs seklinde sunulan yöresel lezzetlerimizden bir tanesidir. Su an için yapilmiyor, neredeyse hiç yok. Bizim amacimiz da zaten unutulmaya yüz tutmus yemekleri yeni inovasyonla sunmak. Zengin mineral ve vitamin degerine sahiptir. Hücrelerin yenilenmesini saglar, cilt sagligini korumada önemli bir etkiye sahiptir. Dana dili yemekleri tamamlayici bir özellige sahiptir. Mide ve bagirsak enfeksiyonlarini önler. Genel olarak faydali ve lezzetli bir yemektir” dedi.

UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü Ipek Aslan ise amaçlarinin Hatay’da bulunan 600 yemek çesidini tanitmak oldugunu belirterek, “Unutulan lezzetleri bölgeye kazandirmaya devam ediyoruz. Uzun zamandir evlerde yapilmasi mesakkatli oldugu için Hatay’in restoranlarinda yapilan ama zamanla zahmetinden dolayi yapilmayan dana dilini yaptik. Hatay 600 çesit yemegi ile gastronomi sehri ilan edilmisti. UNESCO Hatay Gastronomi Evi olarak 400’ün üzerine çiktik. Unutulan diger tüm lezzetleri arastirmaya ve bölge halkina sormaya devam ediyoruz. Amacimiz 600 yemek çesidini basta Hatay, Türkiye ve uluslararasi boyuta çikarmak” dedi.

Kaynak: İHA