Huzura Kavusan Sat Buzul Gölleri'nde Buz Alti Dalisi Yapildi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde huzur ve güven ortaminin saglandigi 3 bin 400 rakimli Cilo Daglari'ndaki Sat Buzul Gölleri'nde buz alti dalisi gerçeklestirildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Resmi Gazete'de yayimlanan karari kapsaminda "Milli Park" ilan edilen Ikiyaka Daglari'ndaki Sat Buzul Gölleri, ilkbahar ve yaz aylarinda düzenlenen festivallerin ardindan bu kez de buz alti dalisi etkinligine ev sahipligi yapti.

Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Çevre Kurulu Baskani Tahsin Ceylan, Van Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ve dalis egitmeni Serkan Ök, bölgenin dogal güzelliklerine dikkati çekmek ve tanitimina katki sunmak için buz alti dalisi gerçeklestirdi.

Büyük bölümü karla kapli bölgede soguk havanin etkisiyle yüzeyi donan gölde, buzu kirarak dalabilecekleri alan açan Ceylan, Çelikel ve Ök, daha sonra gerçeklestirdikleri dalisla gölün altini görüntüledi.

- "Amacimiz turizmden hak ettigi payi almasi"

Ekibe eslik eden Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, AA muhabirine, kurulduklari günden bu yana Bitlis, Mus, Van ve Hakkari'nin tanitimi için önemli faaliyetler gerçeklestirdiklerini belirtti.

Su Alti Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibinin davetleri üzerine bölgeye geldigini belirten Güray, "Burada buz alti dalis ve çekimini gerçeklestirdiler. Amacimiz, buralarin 12 ay boyunca turizmden hak ettigi payi almasi ve insanlarda bir farkindalik olusturulmasi." dedi.

Hakkari ve Yüksekova'nin kis turizmi açisindan önemli bir destinasyon haline gelecegini ifade eden Güray, söyle konustu:

"Hakkari'deki kayak merkezine 2012'den bu yana önemli yatirimlarimiz oldu. Bu kapsamda Valilikle beraber bitme asamasinda olan konaklama tesisini kisa sürede hizmete açmayi hedefliyoruz. Bu sayede hem yurt içinden hem de disindan önemli sayida misafir agirlamayi planliyoruz. Hakkari bölgesi özellikle kis ve doga turizminde su an bulundugumuz yer olan Sat Gölleri, Çukurca, Semdinli gibi her bir destinasyonuyla ayri güzellikler barindiriyor."

- "Buz alti dalisi için Avusturya'ya gitmenize gerek yok"

Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Çevre Kurulu Baskani Tahsin Ceylan ise Sat Buzul Gölleri'nde ilk defa buz alti dalisi gerçeklestireceklerini aktardi.

Deneyimli dalgiç ekibiyle buzun altinda keyifli bir dalis yaptiklarini anlatan Ceylan, sunlari kaydetti:

"Hayran kaldigim bir cografya. Buz alti dalisi planimiz yoktu. Buraya geldigimizde gölün buz tuttugunu gördük. Buzu kirarak alan açtik. Aldigim görüntülerde suyun altinda kayalik bir yapi oldugunu gördüm, yosunlar var. Bütün dalis severleri, kara ve su alti fotografçilarinin buraya gelmelerini istiyorum. Yüksekova sehir merkezinden yaklasik iki saat uzaklikta bir yer. Çok keyifli bir ortam. Buz alti dalisi için Avusturya'ya gitmenize gerek yok. Bence Yüksekova'ya gelin. Çok güzel, keyifli anlar yasayacaksiniz."

Genel Sekreter Çelikel de keyifli bir yolculuktan sonra bölgeye geldiklerini ifade ederek, "Dalgiçlar olarak 2 bin 770 rakimda irtifa dalisi da gerçeklestirmis olduk. Buz alti dalislar hem mesakkatli oldugu kadar keyifli de olur. Muhtesem bir doga var ve inanilmaz keyif aldik. Daha önce Van Gölü'nde daliyorduk. Ama burada dalmak bizim için çok kiymetliydi." diye konustu.

Dalis egitmeni Serkan Ök de söz konusu bölgede dalis yaptigi için mutlu oldugunu dile getirerek, "Tüm dalis severleri buz dalisi için bu bölgeye bekliyoruz." dedi.

Kaynak: AA