Güney Afrika'da Apartheid Rejiminin Son Devlet Baskani De Klerk, Özel Törenle Defnedilecek

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, 11 Kasim'da hayatini kaybeden, 1948-1994 yillari arasinda hakim olan irkçi apartheid rejiminin son Devlet Baskani Frederik Willem de Klerk için resmi olmayan, aile üyelerine özel bir cenaze töreni düzenlenecegi bildirildi.

F.W. de Klerk Vakfindan yapilan açiklamada, Klerk'in cenazesinin, 21 Kasim tarihinde yalnizca aile üyelerinin katilacagi özel bir törenle defnedilecegi belirtildi.

Açiklamada, törenin basina kapali olacagi bilgisi paylasildi.

Güney Afrika'yi 1989-1994 yillarinda yöneten ve bir süredir akciger zari kanseri tedavisi gören Klerk, 11 Kasim'da Cape Town kentindeki evinde 85 yasinda yasamini yitirmisti.

Klerk, 1990'dan itibaren siyasi partiler üzerindeki yasaklarin kaldirilmasini ve Nelson Mandela'nin serbest birakilmasini saglayarak, ülkede demokratik sürecin önünü açmis, apartheid rejiminin sonlandirilmasinda önemli rol oynamisti.

Nelson Mandela ile 1993'te Nobel Baris Ödülü'ne layik görülen Klerk, son yillarda apartheid yanlisi açiklamalariyla elestirilerin hedefi olmustu.

- Apartheid rejimi

Güney Afrika'da 1948'den itibaren 46 yil boyunca resmi devlet politikasi olarak uygulanan apartheid rejimi, ülkedeki Avrupa kökenli beyaz azinlik nüfusun, siyahlar ve diger irklardan üstünlügünü temel aliyordu.

Bu kapsamda, beyaz olmayan Güney Afrikalilara her alanda ikinci sinif vatandas muamelesinin yapilirken, özellikle siyahlara karsi ciddi baski ve siddet uygulaniyordu.

1980'lerden itibaren uluslararasi toplumun siddetli baski ve yaptirimlariyla karsi karsiya kalan apartheid rejimi, 1994 yilinda Güney Afrika'nin ilk siyah Devlet Baskani Nelson Mandela'nin iktidara gelmesiyle resmi olarak sona erdi.

Kaynak: AA