Engelleri Degil Yetenekleri Göz Kamastiriyor

Bursa’da Yildirim Belediyesi Özel Çocuklar Spor Salonu’nda egitim gören dezavantajli çocuklar, gelistirdikleri becerileri ile görenlere parmak isirtiyor.

Engelleri Degil Yetenekleri Göz Kamastiriyor
Yildirim Belediyesi’nin 2 yil önce hayata geçirdigi ‘Özel Çocuklara Özel Spor’ projesi kapsaminda hizmet veren Özel Çocuklar Spor Salonu’nda otizm spektrum bozuklugu, down sendromu, ögrenme güçlügü, hiperaktivite gibi rahatsizliklari olan 60 çocuk egitim görüyor. Destege ihtiyaç duyan çocuklara hizmet verdiklerini aktaran antrenör Mehmet Özmen, egitimlerin üç aylik ilk etabinda çocuklara yönelik birebir çalismalar yapilarak, onlarin dikkat, sabir ve kuvvet gelisimi gibi temel becerilerinin gelistirildigini söyledi.

Özel çocuklarin akranlariyla iletisim ve etkilesim kurmada sikintilar yasadigini söyleyen Özmen, “Arkadaslariyla vakit geçirmeyen, oyun oynamayan çocuklarda psikomotor anlamda ve bilissel seviyelerinde gerileme oluyor. Biz öncelikle çocuklarin eksik kalan temel altyapilarini tamamliyor ve temel spor becerilerini ögretiyoruz. Daha sonrasinda da çocuklarimizin yeteneklerine göre masa tenisi, bisiklet, paten, cimnastik gibi branslara yönlendirerek egitimlerine devam ediyoruz” dedi.



Org çalip, tenis oynuyor

Projenin ilk ögrencilerinden olan Muhammed Ali Coskun’un iki yillik süreçte çok önemli bir mesafe kat ettigini kaydeden Özmen, “Muhammed Ali’nin ilk zamanlarda becerilerinde, davranislarinda, odaklanmasinda problemler vardi. Muhammed Ali’nin bu eksikliklerini tamamladiktan sonra ona bisiklet ve paten kullanmayi, masa tenisi oynamayi ögrettik. Kendisi evde org çalisiyordu. Biz bu iki becerisini birlestirdik. Bugün org çalarken masa tenisi oynayabilecek noktaya geldi. Muhammed’in ilerleyen zamanlarda müsabakalara katilabilecek düzeye gelecegine inaniyoruz. Hatta spor vasitasi ile onun istihdamina dahi katki saglayabiliriz. Diger çocuklarimiza da örnek oluyor” diye konustu.



“Muhammed Ali ve biz çok mutluyuz”

Egitimlere baslamasiyla birlikte oglu Muhammed Ali’de birçok degisiklik oldugunu söyleyen Rümeysa Coskun, “Özgüveni artti. Önceden bizi dinlemiyordu. Simdi ise hem hoclarini hem bizi dinliyor, daha saglikli iletisim kuruyor. O daha mutlu, öyle olunca biz de daha mutlu oluyoruz. Yildirim Belediyesi ve Baskanimiz Oktay Yilmaz’a tesekkür ediyoruz” dedi.

Proje kapsaminda çok önemli mesafe kat eden ögrencilerden birisinin de 10 yasindaki Melih Selen oldugunu ifade eden Mehmet Özmen, “Melih’in ilk zamanlarda çok ciddi davranis problemleri vardi. Özellikle rutini bozuldugunda çok ciddi tepkiler veriyor, aglama krizlerine giriyordu. Melih’in özellikle denge konusunda çok önemli bir yetenegi oldugunu kesfettik. Daha sonra bunu gelistirecek programlar uyguladik. Melih’e paten kullanmayi, basketbol ve futbolun temel becerilerini ögrettik. Daha sonra Melih’in denge yetenegini de göz önünde bulundurarak paten kullanirken basketbol oynamasini ögrettik. Birçok saglikli akraninin dahi yapmakta zorlanacagi bu aktiviteyi Melih zorlanmadan yapabiliyor” ifadelerini kullandi.

Bizim için bulunmaz bir sans

Projenin hayata geçirilmesinin kendileri için bulunmaz bir sans oldugunu belirten Melih’in annesi Mülkiye Selen, “Otizmli çocuklarin gelisiminde etkilesim ve iletisim çok önemli. Melih çok yol kat etti ve ilerlemeye devam ediyor. Simdi daha kolay iletisim kurulabiliyor, daha iyi odaklaniyor, daha kolay anliyor ve anlatabiliyor. Burasi bizim için çok büyük bir nimet” diye konustu.

Yildirim’da sadece saglikli fertlere degil, dezavantajli guruplara da sosyal ve sportif aktivite yapma imkani sagladiklarini ifade eden Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Özel çocuklarimiza özel egitimler veriyoruz. Buraya basladiginda yürümekte zorluk çeken çocuklarimizin hayata baglandigini görüyoruz. Bu anlamda sosyal katkilari çok büyük. Biz bununla yetinmeyecegiz ve çocuklarin yeteneklerini kesfederek, mümkün olanlarini müsabaka sporcusu yapmayi hedefliyoruz. Onlarin özgüvenlerini arttirarak hayatta iyi bir yerlere gelmelerini ümit ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA