Dr. Yusuf Yildirim'dan Uyari Açiklamasi '3 Covid Hastasindan Birinde Gözüküyor'

Korona virüsün göz sagligina etkisine iliskin konusan Dr. Yusuf Yildirim, “Maske ve mesafe tedbirlerini gevsettik. Önümüzdeki süreçte ne yazik ki bu tip virüslere bagli göz enfeksiyonlari artacak. Siklikla gözde kizariklik, sulanmayla birlikte olusan konjoktiva dokusunun enflamasyonuyla hastalarimiz bize geliyor. Genellikle 3 Covid hastasindan bir tanesinde gözüküyor, ancak vatandaslarimizin her göz kasintisi, sulanmasi veya kizarikligini korona virüse mal etmemeleri gerekir” dedi.

Dr. Yusuf Yildirim'dan Uyari Açiklamasi '3 Covid Hastasindan Birinde Gözüküyor'
Tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 pandemisi nedeniyle birçok alan etkilendi. Çok sayida vatandas korona virüsten kaçinmak için toplumsal alanlarda bulunmamayi, evlerinde kalmayi tercih ederken, bu süreçte saglik kontrollerini de erteledi. Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Göz Bölümü’nden Dr. Yusuf Yildirim da ihmal edilen tedavilerin daha büyük saglik sorunlarinin olusmasina neden oldugunu belirtti.

Dr. Yildirim, korona virüsün göze etkileri ve olasi göz rahatsizliklarina karsi yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi verdi.

“Covid görme fonksiyonlarini olumsuz etkileyebiliyor”

Korona virüsün göz sagligina etkilerine iliskin degerlendirmelerde bulunan Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Göz Bölümü’nden Dr. Yusuf Yildirim, “Covid ile birlikte farkli klinik tablolarla, farkli hastaliklarla karsilasabiliyoruz. Korona virüs gözü de ne yazik ki etkiyebiliyor ve enfeksiyon olusturabiliyor. Bu noktada özellikle en sik bizim karsilastigimiz konjonktivit dedigimiz bir tablo. Tabi buranin enfeksiyonu, gözyasimizda da bu virüslerin bulunmasi özellikle baska insanlar açisindan bulas açisindan yine de bir risk teskil edebiliyor. Sadece basit geçici bir konjonktivitin disinda korona virüs ne yazik ki gözümüzün sinir tabakasini, optik sinirimizi, retina dedigimiz bölgeyi hatta bazen gözümün hareketini saglayan görme, göz kaslarimizin fonksiyonlarini olumsuz etkileyebiliyor. Bunlar genelde geçici bulgular olabiliyor. Ancak yine de kalici hasar birakip birakmamasi adina muhakkak göz hastaliklari uzmanindan destek alinmasi yine korona virüs tanisi alan hastalarin gözle ilgili bir problem yasadiklarinda muhakkak göz muayenelerini yapmalari önemli” dedi.



“Ne yazik ki bu tip virüslere bagli göz enfeksiyonlari da artacak”

Maske, mesafe ve hijyen tedbirlerinin gevsetilmesi nedeniyle önümüzdeki süreçte göz enfeksiyonlarinda artis olmasini bekledigini belirten Dr. Yusuf Yildirim, “Geçmiste biz siklikla göz nezlesi dedigimiz göz enfeksiyonlariyla karsilasmaktaydik. Son 1-2 yilda aslinda biraz sikligi azaldi. Bunun da temel nedeni Covid-19’dan özellikle hijyenimize dikkat etmemiz, maske kullanmamiz ve yakin temastan kaçinmamizdi. Tabi ne yazik ki toplumsal olarak son dönemlerde biraz daha bu tedbirleri gevsettik. Önümüzdeki süreçte ne yazik ki bu tip virüslere bagli göz enfeksiyonlari da artacak. Bu noktada yapilamasi gereken; yine el hijyeninin saglanmasi tek kullanimlik havlularin kullanilmasi, tokalasmaktan, sarilmaktan, öpüsmekten biraz uzak durmak sadece korona virüse degil diger virüslerin gözümüzde ve bedenimizde olusturacaklari etkilere de önlem olacaktir. Genel olarak bakildiginda her zaman korona hastalarinda göz bulgulariyla karsilasmiyoruz. Siklikla gözde kizariklikla, sulanmayla birlikte olusan konjonktivit dedigimiz o konjoktiva dokusunun enflamasyonuyla bu tip hastalarimiz bize geliyor. Bunlar da genellikle 3 Covid hastasindan bir tanesinde gözüküyor gibi söyleyebiliriz. Muhtemelen önümüzdeki süreçte daha ziyade adenovirüs dedigimiz virüslere bagli enfeksiyonlarla daha sik karsilasacagiz. Bunun da temel tedbiri hijyen ve özellikle mesafeye dikkat etmek" seklinde konustu.



"Doktora basvuru sayisi azaldi, bundan dolayi katarakt, sari nokta artti"

Salgin nedeniyle ihmal edilen kontrollerin daha büyük saglik sorunlarina yol açtigini anlatan Dr. Yildirim, "Korona virüs burada birazcik daha geri planda açikçasi o yüzden vatandaslarimiz her göz kasintisi, sulanmasi veya kizarikligini korona virüse mal etmemeleri gerekir. Ama bununla ilgili ayirici taniyi elde edebilmek ve dogru koyabilmek için muhakkak bir göz hekimine muayene olmak gerekiyor. Saglikli bir genç eriskin için yillik takipler oldukça yeterli, yine yaslilarda son dönemde koronadan dolayi doktora basvurma sayisi azaldi. Bundan dolayi da özellikle katarakt, sari nokta hastaligi gibi hastaliklarin sikliginin arttigini fark ediyoruz. Insanlar korona virüs olmamak için evden çikmadiklarindan dolayi biraz aksamalar veya geç kalan tanilar olabiliyor. Genel olarak bunlarla karsilasiyoruz. Korona virüs döneminde farkli bir duyarlilik olustugu için toplu tasimlarda her yerde özellikle elimizi sik yikmadigimiz için adenovirüslere bagli enfeksiyonlarla karsilasmadik, azaldi. Benim gözlemim özellikle yasli grup hastalarda takipli olduklari kliniklere gitmekte geç kaldiklari, biraz erteledikleri; erteleyince tabi o hastaliklar da ilerleyebiliyor. Bazen geri dönüsümsüz bir yola da girilebiliyor. Virüsler sadece korona virüsten ibaret degil" diye konustu.

Kaynak: İHA