Sirbistan'da Savas Suçlusu Mladic'in Duvar Resminin Korunmasina Iliskin Protestolar Sürüyor

Sirbistan'in baskenti Belgrad'da, savas suçlusu Ratko Mladic'in duvar resminin korunmasina iliskin protestolar devam ediyor.

Sirbistan Insan Haklari Gençlik Hareketi (YIHR) tarafindan kaldirilmak istenen ancak Içisleri Bakanliginin koruma altina aldigi duvar resmine kireç dökülmesinin ardindan gerginligin devam ettigi Belgrad'da toplanan kalabalik, Sirbistan'in savas suçlularini koruyan tavrini kinadi.

Duvar resmine yumurta attigi için gözaltina alinan, arkasindan serbest birakilan Aida Corovic, Mladic'in duvar resminin tamamen kaldirilmasini talep ettiklerini ifade ederek Cumhurbaskani Aleksandar Vucic'in Mladic'i korudugunu savundu.

Protestolara katilan Siyah Giyinen Kadinlar Dernegi üyeleri de Mladic'in Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasta suçlu bulundugu Srebrenitsa soykirimina dikkati çekerek "Soykirimi asla unutmayacagiz" yazili döviz açti.

Baskentte toplanan bir diger grup ise Mladic'in "kahraman" oldugunu savundu. Polis genis güvenlik önlemleri aldi.

- Baskent duvarlarina "Srebrenitsa çiçegi" çizildi

Öte yandan, Belgrad'daki farkli yerlerde Mladic'in duvar resminin korunmasina tepki olarak Srebrenitsa çiçegi çizildi, "Hatirliyoruz" yazisi dikkat çekti.

Sirbistan polisi, Mladic'in duvar resmini koruma altina almisti. Resme yumurta attigi için gözaltina alinan Corovic ve Jelena Jacimovic daha sonra serbest birakilmisti.

- Ratko Mladic kimdir?

"Bosna Kasabi" olarak nitelendirilen Sirp komutan Mladic emrindeki Sirp birliklerin, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan baslayan soykirimda, birkaç günde en az 8 bin 372 sivil Bosnak katledildi, bedenleri farkli toplu mezarlara gömüldü.

Bölgedeki Sirp nüfusun büyük çogunlugu, bugün dahi Srebrenitsa'da yasananlari "soykirim" olarak nitelendirmekten kaçiniyor.

Öte yandan Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani, 2007'de aldigi kararda, Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanitlar dogrultusunda Srebrenitsa ve civarinda yasananlari "soykirim" olarak nitelendirdi.

Sirp komutan Mladic, ICTY'de görülen davada, aralarinda soykirimin da bulundugu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilirken 8 Haziran'da görülen temyiz davasinda da cezasi yeniden onandi.

Kaynak: AA