NYT Açiklamasi ABD, Suriye'de DEAS'la Mücadele Sirasinda Yaklasik 70 Kisilik Sivil Bir Grubu Vurdu

ABD’nin 2019 yilinda, Suriye’de DEAS’e karsi savastigi sirada, kadin ve çocuklardan olusan yaklasik 70 kisilik sivil bir gruba hava saldirisi düzenledigi ortaya çikti.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan haberde, ABD hava kuvvetleri, 18 Mart 2019’da Suriye’nin Baghuz bölgesinde kadin ve çocuklardan olusan sivil bir grubu hedef aldigi belirtildi.

Haberde, ABD insansiz hava araçlariyla yeri tespit edilen sivil grubun üzerine daha sonra F-15E tipi savas uçaklariyla 3 ayri saldirida 2 tondan fazla bomba birakilarak yaklasik 70 kisinin ölümüne neden oldugu vurgulandi.

Bu olayin detaylarinin ilk kez ortaya çikarildigi vurgulanan haberde, "Baghuz saldirisi, DEAS’a karsi savas sirasinda en büyük sivil kaybin verildigi olaylardan biriydi ancak ABD ordusu tarafindan hiçbir zaman kamuoyuna açiklanmadi." ifadeleri kullanildi.

Haberde, sunlar kaydedildi:

“Bir hukuk görevlisi, saldiriyi, sorusturma gerektiren olasi bir savas suçu olarak isaretledi. Ancak askeri yetkililer, neredeyse her adimda, felaket niteligindeki bu saldiriyi gizleyen hamleler yapti. Ölü sayisi küçümsendi. Raporlar ertelendi, sterilize edildi ve gizlilik sinifina alindi. ABD liderligindeki koalisyon güçleri patlama alanini buldozerlerle düzledi. Ve üst düzey liderlere haber verilmedi.”

Saldirinin ayrintilarinin aylar süren gizli belge ve raporlarin incelenmesi, ismi gizli tutulan ilgili personel ve yetkililerle dogrudan yapilan görüsmeler sonucunda bir araya getirildigine isaret edilen haberde, eldeki bulgularin ABD Merkez Komutanligina gönderilmesinin ardindan, komutanligin, hava saldirilarinin hakli oldugunu savunarak saldiriyi ilk kez kabul ettigi ve 80 kisinin öldürüldügünü açikladigi aktarildi.

Haberde, Komutanligin, söz konusu saldirida 16 DEAS savasçisi ile 4 sivilin öldürüldügünü, diger 60 kisiyle ilgili olarak da DEAS’in kontrolündeki bölgelerde kadin ve çocuklarin bazen silaha sarilmalari nedeniyle sivil olup olmadiklarinin net olmadigini iddia ettigi kaydedildi.

Kaynak: AA