Hindistan'da Tehlikeli Seviyeye Yükselen Hava Kirliligi Egitime Ara Verdirdi

Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’de hava kalitesi indeksinin "tehlikeli" seviyeye yükselmesi nedeniyle egitime 1 hafta ara verildi.

Hindistan'da Tehlikeli Seviyeye Yükselen Hava Kirliligi Egitime Ara Verdirdi
Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’de yasaga ragmen Diwali Isik Festivali’nde kullanilan havai fisekler ve aniz yakma islemleri hava kirliligini arttirdi. Yeni Delhi Basbakani Arvind Kejriwal, baskentteki hava kirliliginin tehlikeli boyutlara ulasmasi nedeniyle egitime 1 hafta ara verildigini duyurdu. Acil durum benzeri bir durumla karsi karsiya olduklarini söyleyen Kejriwal, derslerin çevrimiçi yapilacagini belirtti.

Insaat faaliyetlerine 14-17 Kasim arasinda ara verilecegini ifade eden Kejriwal, kamu çalisanlarinin da islerini 1 hafta boyunca evden yürütecegini bildirdi.

Kejriwal ayrica, hava kirliligi ile mücadele kapsaminda sokaga çikma yasagi uygulanmasi için mahkemeye öneride bulunulacagini söyledi.

Kejriwal, hava kosullarinin kötülesmeye devam etmesi durumunda ek tedbirlerin yürürlüge konulacagini da belirtti.

Baskentin hava kalitesi indeksi kasim ayinin baslarinda (AQI) 451 olarak ölçülmüstü. Sehrin bazi bölgelerinde görüs mesafesi 200 metreye düsmüs, fisek yasaginin uygulanamamasinin tehlikeli kirlilik seviyelerine neden oldugu belirtilmisti.

Hava kirliligi seviyesini gösteren hava kalitesi indeksi degerleri 0-50 araliginda "iyi", 51-100 "orta", 101-150 "hassas", 151-200 "sagliksiz", 201-300 "kötü" ve 301-500 araliginda "tehlikeli" olarak siniflandiriliyor. Festival kapsaminda kullanilan havai fisekler her yil Hindistan’da hava kirliligi seviyesini kötülestiriyor.
Kaynak: İHA