Iç Anadolu'da 'Milli Agaçlandirma Günü'nde Fidanlar Toprakla Bulusturuldu

Kirsehir'de davul zurna esliginde 5 bin 600 fidanin dikimi gerçeklestirildi.

Milli Agaçlandirma Günü etkinlikleri kapsaminda Sivas, Kirikkale, Yozgat ve Kirsehir'de fidanlar dikildi.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Nuri Demirag Havalimani yerleskesinde gerçeklestirilen etkinlikte, orman yanginlari nedeniyle Milli Agaçlandirma Günü'nün bu yil daha da anlam kazandigini söyledi.

Yanan her agaçla cigerlerin de yandigini belirten Ayhan, "Il genelinde 40'in üzerinde lokasyonda, 15 bin kisinin katilimi ile bugün 1 milyon 905 bin fidani toprakla bulusturacagiz. Yil sonuna kadar 2021'de diktigimiz fidan sayisi 5 milyona ulasacak. Bu gerçekten Sivas'imiza yakisir bir sayi olacak." dedi.

Sivas'ta agaçlandirmaya büyük önem verdiklerini dile getiren Ayhan, "Gerek 'Sivas'a Nefes' kampanyalarimiz gerekse 'Okul Hatira Ormanlari', 'Iki Fidan Birlikte Büyüyor' gibi hayata geçirdigimiz birçok proje ile fidan dikimini bir çevre kültürü haline getirmeyi amaçliyoruz." diye konustu.

Konusmalarin ardindan Belediye Baskanvekili Turan Topgül, il protokolü ve ögrencilerle fidanlari toprakla bulusturan Ayhan, dikilen fidanlara can suyu verdi.

- Kirikkale

Kirikkale Valisi Bülent Tekbiyikoglu, Dinek Dagi Atli Safari ve Doga Parki'nda gerçeklestirilen etkinlikte yaptigi konusmada, insanoglunun dogayla özdes bir yasam formunu olusturmak gibi bir mecburiyetinin oldugunu söyledi.

Dünyada da bu konuda çesitli çalismalar yapildigina dikkati çeken Tekbiyikoglu, "Biz de kendimiz açisindan buna uygun bir yasam formunu olusturmak için gayret etmeliyiz. Ilimiz orman varligi bakimindan çok iyi durumda degil. Türkiye'de orman varligi ortalamasi yaklasik yüzde 28 ama ilimizde yüzde 16 civarinda. Bu orani üst seviyelere çikarmak için elimizden geleni yapacagiz." ifadelerini kullandi.

Orman Isletme Müdürü Atilla Yilmaz da "Milli Agaçlandirma Günü" kapsaminda il genelinde es zamanli 7 bin 500 fidanin toprakla bulusturuldugunu, yil sonuna kadar Kirikkale'de yasayan 278 bin vatandasin adina 3'er fidan olmak üzere toplam 834 bin fidan dikimi yapilacagini kaydetti.

Konusmalarin ardindan Vali Tekbiyikoglu, protokol üyeleri, ögrenciler ve vatandaslar fidanlarin dikimini yaparak can suyu verdi.

- Yozgat

Yozgat'ta Milli Agaçlandirma Günü'nde 6 bin ceviz, 69 bin de çam fidani toprakla bulusturuldu.

Kent merkezi Çalatli köyü mevkisindeki törende konusan Vali Ziya Polat, yil sonuna kadar il genelinde 2 milyonun üzerinde fidan dikilecegini aktararak, "Bu sene Orman Genel Müdürlügümüzle özel bir projeye imza attik. Kamu arazilerine meyve veren fidan dikimi ile ilgili protokol yaptik. Bu kapsamda bu bölgenin bir bölümüne ceviz dikiyoruz." dedi.

Polat, dikilen cevizlerin ve bademlerin büyüdüklerinde vatandaslara gelir getirecegini anlatarak, dikilen fidanlarin hayirli olmasini diledi.

Konusmanin ardindan katilimcilar fidanlari toprakla bulusturdu.

Törene, Yozgat Belediye Baskani Celal Köse, Cumhuriyet Bassavcisi Hasan Uçak, daire müdürleri, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

- Kirsehir

Kirsehir'de de farkli türlerde 5 bin 600 fidan toprakla bulusturuldu.

Boztepe yolundaki arazide Kirsehir Valiliginin koordinasyonunda Il Orman Müdürlügünün organizasyonuyla düzenlenen törende, Vali Ibrahim Akin ile protokol üyeleri, sivil toplum kuruluslari temsilcileri, denetimli serbestlik hükümlüleri, saglik çalisanlari, ögrenciler, ögretmenler ve vatandaslar çesitli türdeki fidanlari dikti.

Törende konusan Vali Akin, "Dikecegimiz fidanlarin gelecege nefes olmasini, gençlerimize daha yesil bir Kirsehir, gelecegimize daha yesil bir Türkiye olmasini diliyorum." diye konustu.

Ankara Orman Bölge Müdür Yardimcisi Nizamettin Ören de Milli Agaçlandirma Günü dolayisiyla merkezde üç farkli lokasyonda 4 bin 900, Çiçekdagi ilçesinde de 700 fidanin toprakla bulusturuldugunu aktardi.

Kirsehir Orman Isletme Müdürü Alper Çimen de agaçlandirma çalismalarinin yil boyunca devam ettigini, seferberlik kapsaminda 729 bin fidanin dikilmis olacagini belirtti.

Konusmalarin ardindan davul zurna esliginde fidan dikimi gerçeklestirildi.
Kaynak: AA