Bakan Mus Açiklamasi 'Her Zaman Söyledigimiz Gibi Hedefimiz Büyük Ve Bu Hedefe Ulasacak Inancimiz Tamdir'

Besiktas’ta düzenlenen Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ekonomi ve Ticaret Konferansi sonrasi kardes Türk devletleri bakanlarinin bir araya geldigi basin toplantisi düzenlendi. Ticaret Bakani Mehmet Mus, “Birlikten kuvvet dogar sözü siyar edilerek Türk Cumhuriyetleri ile aramizdaki derin ve köklü baglari her alanda oldugu gibi ekonomik alanda da is birligimize yansitiyoruz” dedi.

Bakan Mus Açiklamasi 'Her Zaman Söyledigimiz Gibi Hedefimiz Büyük Ve Bu Hedefe Ulasacak Inancimiz Tamdir'
Türk devletlerinin bagimsizliginin 30’uncu yil dönümü vesilesiyle gerçeklesen Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ekonomi ve Ticaret Konferansi sonrasinda Ticaret Bakani Mehmet Mus, Azerbaycan Ekonomi Bakani Mikayil Cabbarov, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakani Aset Irgaliyev, Kirgiz Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakani Daniyar Amangeldiev, Özbekistan Basbakan Yardimcisi ve Yatirimlar ve Dis Ticaret Bakani Sardor Umurzakov’un bir araya geldigi bir basin toplantisi düzenlendi.



“TÜRK CUMHURIYETLERI ILE ARAMIZDAKI DERIN VE KÖKLÜ BAGLARI HER ALANDA OLDUGU GIBI EKONOMIK ALANDA DA IS BIRLIGIMIZE YANSITIYORUZ”

Düzenlenen basin toplantisinda konusan Ticaret Bakani Mehmet Mus, “Bu etkinlikte ele aldigimiz konular kardes halklarimizin yarinlarina hizmet etmektedir. Bu önemli bulusmada dost ve kardes Türk Cumhuriyetleri Azerbaycan, Kazakistan Kirgizistan ve Özbekistan’in ekonomi ve ticaretten sorumlu bakanlarina yapici tutumlarindan dolayi ben de tesekkür ediyorum. Birlikten kuvvet dogar sözü siar edilerek Türk Cumhuriyetleri ile aramizdaki derin ve köklü baglari her alanda oldugu gibi ekonomik alanda da is birligimize yansitiyoruz. Türk Cumhuriyetlerinin bagimsiz olduklari ilk yilda bu ülkelerle ticaret hacmimiz sadece 275 milyon dolar iken, 2020 yilinda bu rakam 43 kat artisla 12 milyar dolar seviyesine ulasmistir. Ümit ediyorum ki 2021 itibari ile rakaminda üstüne çikmis olacagiz. Ticaretimizin dis ticaretimizden aldiklari pay ise yüzde 0,7 den yüzde 3,3 seviyesine yükselmis durumdadir” dedi.



“ISBIRLIKLERIMIZIN MEYVELERINI ALMAYA BASLADIK”

Kardeslik bilinciyle yaptiklari isbirliklerinin olumlu sonuçlarini görmeye basladiklarini kaydeden Bakan Mus, “Ikili iliskilerimize katki veren istihdami arttiran birçok yan sektörü besleyen, ayni zamanda dis ticarete ivme kazandirmak suretiyle katki sunmaktadir. Bugün Türkiye’nin Türk cumhuriyetlerindeki yatirimlari 17.6 milyar dolar seviyelerine ulasmistir. Türk müteahhitlerin projelerinin sayisi ise 2268’e toplam degeri 96.1 milyar dolara erismistir. Bu rakamlardaki artislar is birligimizin meyvelerini almaya basladigimiza isarettir. Ancak halklarimizin arasindaki kardeslik bilinci ile maksadimiz bu rakamlara olabilecek en yüksek seviyeye tasiyarak halklarimizin refahina katkida bulunmaktir. Sabah gerçeklestirdigimiz bakanlar toplantisinda Türk devletleri için ortak vizyon olusturulmasi amaciyla ve karsilikli atilacak adimlari istisare ettik. Görüsmelerimizde ülkelerimiz arasinda ticaret rejiminin tesis edilmesi ve yesil dönüsüm konularini ön plana çikardik. Önümüzdeki dönemde bu konularda yakin isbirliginde çalisma konusunda mutabik kaldik. Her alandaki güçlü kardeslik bagimizi ekonomik ve ticari iliskilerde de daha da güçlendirme ve derinlestirme karari aldik. Inaniyorum ki bugünkü temaslarimizin olumlu sonuçlarini yakin hep beraber görecegiz” diye konustu.



“HER ZAMAN SÖYLEDIGIMIZ GIBI HEDEFIMIZ BÜYÜK VE BU HEDEFE ULASACAK INANCIMIZ TAMDIR”

Hedeflerinin büyük ve hedefe ulasacak inançlarinin tam oldugunun altini çizen Bakan Mus,”Vekildaslarimla ögleden sonra gerçeklestirecegimiz ikili görüsmelerde ise ikili ticaret hacminin artirilmasi amaci dogrultusunda ekonomik, ticari, Bilimsel, teknik çalismalarin arttirilmasi ve bu Bu isbirligi çalismalarinin disinda yeni alanlarda isbirliklerini sürdürülmesine yönelik degerlendirmelerde bulunacagiz. Bu etkinlikte yapacagimiz bakanlar görüsmesinin yarisinda is insanlarimizla gerçeklestirdikleri görüsmelerde yeni is firsatlarini degerlendiriyorlar. Yine kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldigi toplantilarda Türk devletlerindeki yatirim projeleri is dünyasi ile paylasilmaktadir. Ayrica ticaret, yatirim ve lojistik konulu panellerde kamu ve özel sektör temsilcileri Bir araya gelmekte ve ortak bir gelecek vizyonumuza katkida bulunmaktadirlar. Türk devletleri arasindaki isbirliginin çok boyutlu yapisini bugünkü etkinliklerde bir kez daha görmüs oluyoruz. Her zaman söyledigimiz gibi hedefimiz Büyük ve bu hedefe ulasacak inancimiz tamdir. Bugünkü görüsmemizde halklarimizin yararina olan tüm konulari ele alarak kardes Türk cumhuriyetleri ile iliskilerimizi bir adim daha ileri tasidigimiza ve her alanda ikili dayanismamizi pekistirdigimize inaniyorum” ifadelerini kullandi.

(Murat Horoz - Gülsah Kahveci/IHA)
Kaynak: İHA