Atatürk'ün Akrabasi Sögütlügil Açiklamasi 'Atatürk'ün Kurdugu CHP Ile Bugünkü CHP Arasinda Çok Fark Var'

MUGLA – Mugla’nin Bodrum ilçesinde düzenlenen söylesiye katilan Atatürk’ün akrabasi akademisyen yazar Selin Sögütlügil, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdugu parti ile simdiki CHP arasinda çok bariz farklar oldugunu söyledi.

Atatürk'ün Akrabasi Sögütlügil Açiklamasi 'Atatürk'ün Kurdugu CHP Ile Bugünkü CHP Arasinda Çok Fark Var'
Atatürk’ün 83. ölüm yildönümü nedeniyle Bodrum Belediyesi tarafindan Herodot Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen etkinlikte ilk olarak ’Evlatlarin Seni Unutmayacak’ adli Mustafa Kemal 3D film gösterildi. Mustafa Kemal Atatürk’e ithafen proje yönetmenligini Mustafa Tekeli’nin yaptigi üç boyutlu film gösterimi yapildi.

Gösterimlerin ardindan Atatürk’ün kisiligi, sivil hayati ve askeri basarilari üzerine konusma yapan Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, "Onun kurdugu Cumhuriyet’te yasama sansi onu her geçen gün beynimizde zihnimizde yüregimizde daha da büyütüyor. Savastigi dönemde düsman komutanlarin bile saygisini kazanmis bir liderdi. Atatürk tabulastirilamaz, putlastirilamaz. Atatürk yikilamaz. Çünkü O’nun fikirleri çagdasligin da ötesinde" ifadelerini kullandi.

Aras’in konusmasinin ardindan Atatürk’ün baba tarafindan akrabasi oldugu belirtilen akademisyen yazar Selin Sögütlügil ile gazeteci-yazar Özlem Özdemir, günün anlam ve önemini anlatan konusma yapti.

“Oldukça bariz farklar görüyorum Atatürk’ün kurdugu parti ile simdiki CHP arasinda”

Etkinlik öncesi gazetecilerin sorularini yanitlayan akademisyen yazar Selin Sögütlügil, Atatürk’ün kurdugu CHP ile simdiki CHP arasinda çok fazla farklilasmalar oldugunu dile getirerek, “Oldukça bariz farklar görüyorum Atatürk’ün kurdugu parti ile simdiki CHP arasinda. Bu farklar Atatürk’ün kurmus oldugu Cumhuriyet’ in temel ilkeleri, inkilaplari ve buna sadik kalinmasiyla alakali bir takim korozyonlar görüyorum. Bunu maalesef çok net bir sekilde tespit edebiliyoruz. Atatürk’ün kurdugu Halk Partisi’nin kuruldugundaki temel ilkeleri, taviz ve ödün verilemeyecek bir takim degerler üzerinde, uygulamalariyla alakali korozyonlar oldugunu görüyorum maalesef” ifadelerini kullandi.

"Atatürk’ün yüzügünü tasidigini söyledi"

Parmaginda bulunan yüzügün Mustafa Kemal Atatürk tarafindan hediye edildigini de belirten Sögütlügil, “Parmagimdaki yüzük dedemin aile yüzügüdür. Vakti zamaninda Atatürk tarafindan dedeme hediye edilmis” ifadelerini kullandi.

Sögütlügil, konusmasinin devaminda, “Atatürk’ ün akrabasi olmak apoletlerde tasinacak bir paye degil. Bu apoleti eylemlerle toplumuza katacagimiz büyük kazanimlarla kendimizden yeserttigimiz, iyi ve toplumu besleyen icraatlarla bu payeyi duyurabiliriz. Bu çok önemli bir konu. Çünkü Atamiz aksiyon adamiydi. Atatürk, sadece kendi ülkemizde degil tüm dünyada saygi duyulan, isigi, ilkeleri ve inkilaplari koydugu hedeflerle sadece yurdunu degil dünyayi da degistiren bir liderdi. Böyle bir büyük ruhun ve dehanin amcazadesi ve kan bagini temsil edebilmek için o aksiyon insaninin devami olarak, topluma milletimize, yurdumuza, bölünmezligimize ve birligimize faydali olabilecek birçok aksiyonu içeren ruh halinde olmamiz lazim. Bu onur ancak bu sekilde tasinir” seklinde konustu.



"Atatürk Kiziloguz Yörüklerinden"

Atatürk’ün Kiziloglu Yörüklerinden oldugunu da ifade eden Sögütlügil, "Mustafa Kemal Atatürk Kizilogul olarak adlandirdigimiz, Anadolu’nun Türklesmesinde büyük etkiler yapan, Türkmen boylarindan gelir. Ali Riza Bey Manastir Debre dogumludur. Hepimizin dedesi olan Kirmizi Hafiz Ahmet Bey Selanik’e gelmesiyle oraya yerlesiyor. Bütün ailemiz burada kök saliyoruz ama Atamizin soyu nerden geldi denirse; Atamizin soyu Kiziloguz Yörükleri olarak tabir ettigimiz Anadolunun Türklesmesinde çok büyük etkisi olan Oguz boylari Yörükleri’ndendir. Zübeyde annemiz Yörük olmakla çok büyük gurur duyan, onur duyan bir hanim efendiydi. Yörük demek Atamizin tabiriyle ’Yürüyen Türkler’ anlamina gelmektedir” dedi.



Etkinlige Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Bodrum Belediye Baskan Yardimcisi Hüseyin Tutkun, Bodrum Belediyesi Meclis Emel Çakaloglu, vatandaslar ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA