GÜNCELLEME - BÜ'deki Izinsiz Gösteriye Iliskin Gözaltina Alinan 10 Kisiden 2'Si Tutuklandi

HAKIMLIGE SEVK YAZISINDAN DETAYLAR VE ADLI SONUÇ EKLENDI.

Bogaziçi Üniversitesinde (BÜ) düzenlenen izinsiz gösteriye iliskin gözaltina alinarak adliyeye sevk edilen 7 süpheliden 2'si tutuklandi.

BÜ'de 4 Ekim'de yasanan izinsiz gösteri sirasinda bir grubun Rektör Prof. Dr. Naci Inci'nin makam aracinin önünü kesmesi, bir kisinin de otomobilin üzerine çikmasi üzerine baslatilan sorusturma kapsaminda gözaltina alinan 9'u üniversitenin ögrencisi, 1'i üniversitenin mezunu 10 kisinin emniyetteki islemleri tamamlandi.

Süphelilerden 7'si Çaglayan'daki Istanbul Adliyesine sevk edilirken, 3'ü serbest birakildi.

Sorusturma savciligina çikarilan 7 süpheliden 3'ü tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimligine sevk edildi. 4 süpheli ise adli kontrol sartiyla serbest kaldi.

Tutuklama talepli sevk yazisinda, sosyal paylasim sitesi twitter üzerinden Bogaziçi Dayanismasi hesabindan yapilan toplanma çagrilari üzerine 4 Ekim 2021'de üniversite kampüsünde protesto eylemi yapildigi belirtildi.

Toplanan 60 kisinin, rektörlük binasindan çikan makam aracina binmek için yönelen Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci Inci'nin önünü kesmeye çalistiklari, özel güvenlik görevlilerinin rektörü korumaya alarak araca binmesini sagladiklari bilgisine yer verilen yazida, rektörün aracinin hareket edecegi esnada eylemci grup tarafindan etrafinin sarilarak geçisinin engellendigi, slogan atan gruptakilerin güvenlik görevlileriyle aralarinda arbede yasandigi kaydedildi.

Yazida, grubun dagilmalari yönünde defalarca uyarida bulunulmasina ragmen, 5 süphelinin grubu yönlendirmesiyle güvenlik görevlileri ile grup arasinda sözlü münakasa yasandigi, bu sirada E.B.G isimli sahsin, özel güvenlik görevlilerinin olusturdugu güvenlik hattini asarak, önce makam aracinin kaputunun üzerine atladigi, ardindan içinde rektör bulunan aracin tavan kismina çikarak bekleyen grubu provoke edecek sekilde hakaretlerde bulunup, tavan üzerinde defalarca zipladigi ve araca zarar verdigi anlatildi.

E.B.G.'nin özel güvenlik görevlilerince kollarindan çekilmek suretiyle aracin üzerinden indirildigi vurgulanan yazida, bu esnada süpheli C.P.Ö'nün E.B.G'yi indirmeye çalisan güvenlik görevlisinin arkasindan bogazini sert bir sekilde sikarak geriye dogru sürükledigi, baskaca 2 süphelinin güvenlik görevlilerine sözlü hakaret ettigi, 1 süphelinin de özel güvenlik müdürüne hakarette bulundugu aktarildi.

Yazida, yasanan olaylar nedeniyle bir özel güvenlik görevlisinin basit tibbi müdahaleyle giderilebilecek sekilde yaralandigi belirtilirken, süpheliler E.B.G, C.P.Ö ve E.B'nin tutuklanmasi talep edildi.

Nöbetçi hakimlik, süphelilerden rektörün makam aracinin üzerine çiktigi tespit edilen E.B.G.'nin "görevi yaptirmamak için direnme", "kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama" ve "mala zarar verme", E.B.G'yi araç üzerinden indirmeye çalisan güvenlik görevlisinin bogazini siktigi tespit edilen C.P.Ö'nün ise ''görevi yaptirmamak için direnme" ve "kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama" suçlarindan tutuklanmasina karar verdi.

Hakimlik, süpheli E.B'nin adli kontrol sartiyla serbest birakilmasini karara bagladi.

- Olay

Üniversitede 4 Ekim'de yasanan ve güvenlik kameralari tarafindan da kaydedilen izinsiz gösteri sirasinda bir grup, Rektör Inci'nin makam aracinin önünü kesmis ve gruptan bir kisi otomobilin üzerine çikmisti. Bu gösterici, güvenlik görevlileri tarafindan aracin üzerinden indirilmisti.

Izinsiz gösterinin ardindan baslatilan sorusturma kapsaminda dün 7 kisi gözaltina alinmisti. Polis ekipleri, bu sirada kendilerine mukavemette bulunan 3 kisiyi daha gözaltina almisti.

Kaynak: AA