AB, Bati Balkan Ülkeleriyle Slovenya'da Bulustu

Avrupa Birligi’ne (AB) üye ülkeler Slovenya’da Arnavutluk, Bosna Hersek, Sirbistan, Karadag, Makedonya ve Kosova ile AB-Bati Balkanlar Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve sonrasinda verilen mesajda AB’nin Balkanlara genisleme politikasinin derhal hizlandirilacagi mesaji verildi.

AB, Bati Balkan Ülkeleriyle Slovenya'da Bulustu
AB’ye üye ülkelerin liderleri Slovenya’nin Brdo pri Kranju sehrinde Arnavutluk, Bosna Hersek, Sirbistan, Karadag, Makedonya ve Kosova ile AB - Bati Balkanlar Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve sonrasi Slovenya Basbakani Janes Jansa’nin ev sahipliginde basin toplantisi düzenlendi.

AB Konseyi Baskani Charles Michel, AB Komisyonu Baskani Ursula von Der Leyen’in katilimiyla düzenlenen ortak basin toplantisinda, AB’nin Bati Balkan ülkeleriyle iliskileri her düzeyde hizlandirmak istedigi vurgulandi.

“HUKUK DEVLETI OLMAK VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE AB ÜYELERI IÇIN TEMEL KONULARDIR”

Basin toplantisinda ilk olarak söz alan Michel, "Bu bölge AB için stratejik olarak çok önemlidir, bu zirve genisleme anlaminda çok yararli adimlara neden olacaktir. Ayni zamanda görüs alisverisi yaparak gelecek aylarda yürütecegimiz politik isbirligimizin de ilk adimlarini atmis olduk. Hukuk devleti olmak ve yolsuzlukla mücadele AB üyeleri için temel konulardir. Bu temel prensiplere hepimiz uymaliyiz. Bunu Avrupa ülkeleri için istiyoruz ancak Bati Balkan ülkeleri de bunu saglamalidir’’ ifadelerini kullandi.

AB’nin büyük bir bütçe ile bu ülkelerdeki varligini arttiracagini bildiren Michel, "AB Komisyonu bugüne kadar hiç görülmemis bir fon saglayarak Bati Balkan ülkeleri için AB’nin öncelikli hale gelmesi ve bölgesel isbirliginin saglanmasini kolaylastiracaktir. AB bu ülkelerin vatandaslari için daha görünür olacaktir” dedi.

AB üye ülkelerinin genislemeye bakis açilarindan kaynaklanan endiselerin de giderilmeye çalisildigi mesajini veren Michel, "AB’nin yeni üyeleri alabilme kapasitesi bakimindan AB olarak nasil gelisecegimizi ve nasil karar alma mekanizmasi izleyecegimizi de ele aldik’’ ifadelerini kullandi.

“GENISLEME HEDEFLERIMIZ BAKIMINDAN BATI BALKAN ÜLKELERININ AB’YE KATILMALARINI HEDEFLIYORUZ"

Basin toplantisinda söz alan von der Leyen ise konusmasinda, "AB Komisyonu’nun mesaji çok nettir. Bati Balkan ülkeleri ve AB ayni kitayi paylasmaktadir. Ayni tarihi ve ayni degerleri paylasiyoruz. Ayni kaderi paylastigimiza da inaniyorum. Bati Balkanlar olmadan AB tamamlanmis olamaz. Genisleme hedeflerimiz bakimindan Bati Balkan ülkelerinin AB’ye katilmalarini hedefliyoruz’’ dedi.

Mali ve ekonomik desteklerin saglanacagini bildiren von der Leyen, “Ekonomik destek ve yatirim planimiz bölgeye dair hedeflerimizin temelidir. 30 milyar euroyu bu bölgeyi entegre etmek için kullandiracagiz. Bati Balkanlar piyasasi AB ortak pazarindan tam olarak yararlanacaktir’’ ifadelerini kullandi.

Buna karsin AB’nin bu ülkelerden reform çabalarina devam etmesini bekledigini bildiren von der Leyen, “Bati Balkan ülkelerinden önemli reformlar bekliyoruz. Geride kalan yillara bakildiginda çok görünür ilerlemeler saglandigini görüyoruz. Bugün genisleme konusunda gereken kararlarin alinabilmesi gerekiyor” dedi.

(Mustafa Ulusoy/IHA)
Kaynak: İHA