Vergi Kanunlarina Iliskin Kanun Teklifinin 25 Maddesi Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen maddelere göre, 'küçük esnaf' olarak ifade edilen, 850 bin civarinda olan mükellef grubunun kazançlari gelir vergisinden muaf olacak Sosyal içerik üreticiligi ile mobil cihazlar için uygulama gelistiriciliginde kazanç istisnasi getirilecek Tarimsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapilmayacak Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek, vergi incelemesi uzaktan yapilabilecek.

TBMM -AK Partili milletvekillerin imzasini tasiyan Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançlari gelir vergisinden istisna tutulacak. "Küçük esnaf" olarak ifade edilen ve 850 bin civarinda olan bu mükellef grubunun kazançlarinin istisna edilmesiyle yillik beyanname vermemeleri saglanacak.

Sosyal içerik üreticiligi ile mobil cihazlar için uygulama gelistiriciliginde kazanç istisnasi getirilecek. Buna göre, internet ortamindaki sosyal ag saglayicilari üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylasan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akilli telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama gelistirenlerin elektronik uygulama paylasim ve satis platformlari üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu istisnadan yararlanmak için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açilmasi ve bu faaliyetlere iliskin tüm hasilatin bu hesap araciligiyla tahsil edilmesi gerekecek.

Bankalar, bu kapsamda açilan hesaplara aktarilan hasilat tutari üzerinden, aktarim tarihi itibariyla yüzde 15 oraninda gelir vergisi kesintisi yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatinin yatirilmasi" baslikli maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrica tevkifat yapilmayacak.

Mükelleflerin, düzenleme kapsami disinda baska faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarinin bulunmasi, istisnadan faydalanmalarina engel olusturmayacak.

Istisnaya iliskin sartlarin tasinmadiginin tespiti halinde, eksik tahakkuk eden vergi, vergi ziyai cezasi kesilerek gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Cumhurbaskani, düzenlemedeki tevkifat oranini her bir faaliyet türü için ayri ayri sifira kadar indirmeye, bir katina kadar artirmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak.

- Tarimsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna olacak

Tarim sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluslari tarafindan yapilan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak, bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapilmayacak.

Birden fazla takvim yilina sirayet eden insaat ve onarma isleri üzerinden gelir elde eden mükelleflerin verecekleri yillik gelir vergisi beyannameleri, islerin ikmal edildigi takvim yilini takip eden yilin subat ayinin basindan 25. günü aksamina kadar verebilecek.

Bir takvim yilinda elde edilen gelirler, subat ayinin basindan 25. günü aksamina kadar yillik gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.

Yillik beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi, subat ve haziran aylarinda olmak üzere iki esit taksitte ödenecek.

Cari vergilendirme dönemi içindeki üç, alti ve dokuz aylik periyodlar üçer aylik dönemler itibariyla geçici vergi dönemleri kabul edilecek. Ilgili takvim yili veya hesap döneminin son üç aylik dönemi ise geçici vergi dönemi kapsaminda sayilmayacak, madde kapsamindaki mükellefler tarafindan bu dönem için geçici vergi beyannamesi verilmeyecek.

- Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek

Vergiye uyumlu mükelleflerin vergi indirimden yararlanma kosulu olan "indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki iki yilda haklarinda tarhiyat yapilmamis olmasi" kosulu, yapilan tarhiyatlarin kesinlesmesine bagli olacak. Söz konusu süre içinde kesinlesen tarhiyatin indirim tutar sinirinin yüzde 1'inden az olmasi durumunda da indirimden yararlanma sartlari ihlal edilmemis sayilacak.

Yapilan tarhiyatin indirimden yararlanildiktan sonra kesinlesmesi durumunda yararlanilan indirimin mükelleften geri alinmasina iliskin hüküm, madde metninden çikariliyor. Kesinlesmis tarhiyat bulunmamasi kurali, vergi beyannameleriyle sinirlandirilacak.

Fiziki ortamdan bagimsiz olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin diger vergi dairelerinin subesi olarak belirlenerek mükelleflere hizli ve etkin hizmet verilebilmesinin saglanmasi, vergi dairesince yapilan islemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafindan da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler yapma konusunda Hazine ve Maliye Bakanligina yetki verilecek.

Gelir Idaresi Baskanliginin görev alanina iliskin islerde hizmet alimi yoluyla çalistirilanlar ile hizmet alimi yapilanlarin ortak ve yöneticileri de ögrendikleri sirlar ve gizli kalmasi gereken diger hususlar açisindan yasaklara, bu görevlerinden ayrilsalar dahi uymak zorunda olacak.

Yabanci ülkelerde bulunan Türk vatandaslarina yapilacak tebligatlar, Gelir Idaresi Baskanligina gönderilmeksizin, vergi dairesi baskanliklari veya defterdarliklar tarafindan dogrudan yurt disi temsilciliklerine gönderilecek.

3 bin 600 Türk lirasindan fazla vergi veya vergi cezasina taalluk ettigi takdirde, ilan yazisi Hazine ve Maliye Bakanligina bagli vergi daireleri açisindan Gelir Idaresi Baskanliginin, digerleri için ilgili idarenin resmi internet sitesi üzerinden de duyurulacak.

-Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasinda degisen is yeri kavrami, vergi incelemesine taraf olan mükelleflerin büyük çogunlugunun elektronik defter ve belge kullanmasi, dijital veri depolama olanaklarinin çesitlenmesi, incelemelerin daha çok teknolojik ekipmanlar kullanilarak yapilmasi, inceleme süreçlerinin dijital ortama tasinmasi gibi gelismelerin "uzaktan incelemeyi" mümkün hale getirdigi gerekçesiyle, teklifle, vergi incelemesinin uzaktan yapilabilmesine yönelik düzenlemeler yapiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanligi, mükelleflerin bildirmeye mecbur oldugu bilgilerin, kamu kurum ve kuruluslari tarafindan Bakanliga yazili veya elektronik olarak bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükelleflerce yapilmis bildirim olarak kabul etmeye, bu sekilde kabul edilecek bildirimleri faaliyet konusu, gelir unsuru ile mükellefiyet, vergi, is yeri ve sirket türlerini ayri ayri veya birlikte dikkate alarak tespit etmeye ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde bulunan tasdik zorunluluguna benzer sekilde, Hazine ve Maliye Bakanliginin, Ticaret Bakanligi ile müstereken veya kendisinin belirledigi usul, esas ve süreler dahilinde söz konusu defterler için berat alinmasi veya defterlerin onaylanmasi tasdik hükmünde sayilacak. Berat alinmasi ve onay islemlerinde belirlenen usul, esas ve sürelere uyulmamasi halinde ise defterlerin tasdik ettirilmemis kabul edilecek.

Mükelleflere kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri tasimamasi halinde bu belgelerin vergi kanunlari bakimindan hiç düzenlenmemis sayilmasi uygulamasi kapsamina elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgeler de dahil edilecek.

Yararlanilmasi, yeminli mali müsavirlerce düzenlenmis tasdik raporu ibrazi sartina baglanan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri konularda, tasdik raporunun gerekli süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe teblig edilmek sarti ile 60 günlük süre verilecek ve bu süre içinde verilmesi halinde tasdik raporu zamaninda verilmis sayilacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 20/B maddesi kapsaminda vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler katma deger vergisinden istisna edilecek.

Kurumlar Vergisi beyan sürelerinde düzenlemeye gidilen teklifle, Kurumlar Vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandigi ayi izleyen üçüncü ayin birinci gününden 25. günü aksamina kadar mükellefin bagli oldugu vergi dairesine verilecek.

Yatirim tesvik belgesi bazinda yapilan yatirim harcamasina yatirima katki oraninin uygulanmasiyla belirlenen tutarin yüzde 10'luk kismi, Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayi takip eden ikinci ayin sonuna kadar talep edilmesi sartiyla, ÖTV ve KDV hariç olmak üzere tahakkuk etmis diger vergi borçlarindan terkin edilmek suretiyle kullanilabilecek.

Teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüsmelerine, yarin saat 13.30'da devam edilecek.

Kaynak: AA