Misir Dogal Gazinin Lübnan'a Pompalanmasinda Son Asamaya Gelindi

Misir Petrol Bakani Tarik el-Molla, ülkesindeki dogal gazin Ürdün ve Suriye üzerinden Lübnan'a pompalanmasi prosedürlerinde son asamaya gelindigini bildirdi.

Misir medyasinda yer alan haberlere göre Petrol Bakani Molla, baskent Kahire'de ülkesini ziyaret eden Lübnan Enerji Bakani Velid Fayyad ile bir araya geldi.

Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda Molla, "Fayyad ile görüsmeler Misir dogal gazini Lübnan'a iletmek için teknik ve ticari konular ile sözlesme ve tedarik mekanizmasini içeren bir yol haritasinin belirlenmesini sagladi." dedi.

Misir gazinin topraklarindan geçmesi için Suriye ve Ürdün'le koordinasyonun ve prosedürlerin tamamlanmasi programi üzerinde anlasildigini aktaran Molla, Lübnan'a gaz pompalanmaya baslama prosedürlerinde son asamaya gelindigini söyledi.

Lübnan Enerji Bakani Fayyad da Kahire'deki görüsmelerin verimli geçtigini belirterek, Misir gazinin Arap Dogalgaz Boru Hatti araciligiyla Suriye ve Ürdün'den geçerek Lübnan'a pompalanmasi için yapilan anlasmanin aktiflestirilmesi amaciyla gelecek dönemde atilacak adimlari ele aldiklarini kaydetti.

Ürdün'ün baskenti Amman'da 8 Eylül'de yapilan toplantida Ürdün, Misir, Lübnan ve Bessar Esed rejimi Enerji ve Petrol bakanlari, Lübnan'a elektrik ve gaz tedariki için bir yol haritasi üzerinde anlasmisti.

Bakanlar ayrica, gaz ve elektrik nakli için Arap Dogalgaz Boru Hatti'nin yeniden aktif hale getirilmesi konusunda fikir birligine varmisti.

Kaynak: AA