ABD Donanmasindaki Müslüman Ve Yahudi Askerler Sakal Hakki Için Dava Açti

ABD Deniz Kuvvetleri bünyesinde görevli bazi Müslüman ve Yahudi askerlerin sakal birakma hakki için dava açtiklari belirtildi.

New York merkezli Hamodia gazetesi, 3 Müslüman ve 1 Yahudi asker tarafindan sakal birakma konusunda dini özgürlüklerinin ihlal edildigi gerekçesiyle donanmaya dava açildigini yazdi.

USS Theodore Roosevelt uçak gemisinde görevli Astsubay Edmund Di Liscia, 2018'de tiras olmamak için geçici bir muafiyet almasina ragmen nisan ayindan itibaren bu muafiyetin sonlandirildigini, ayrica diger denizci askerler tarafindan "yere yatirilip sakalinin zorla kesilecegi" yönünde tehdit aldigini iddia etti.

Davaya dahil olan Müslüman denizcilerden Astsubay Muhammed Shoyeb'in avukati, Müslüman askerlerin donanmada dini muafiyet alamadiklarini ancak diger denizcilerin tibbi gerekçeler göstererek sakal birakabildiklerini kaydetti.

Haberde, Kamu Hizmetindeki Müslüman Amerikalilar Dernegi Baskani Ahmad Maaty'nin, "Dini azinliklarin inançlari ve kamu hizmeti arasinda seçim yapma pozisyonuna düsürülmelerine gerek yoktur." sözlerine de yer verildi.

Pentagon'un 2014'ten bu yana Din Özgürlügü Restorasyonu Yasasi uyarinca askeri personelin üniforma ile dini aksesuar tasimasini onaylamis, ABD Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri bünyesindeki Yahudi, Müslüman ve Sih askerlerin inançlari geregi sakal birakmalarina izin verilmisti.

ABD Donanmasinin ise kisa vadeli bazi dini muafiyetler tanisa da henüz bu konuda genel bir özgürlügü benimsemedigi belirtiliyor.

Kaynak: AA