IMF'den, Baskan Georgieva'nin Adinin Karistigi Usulsüzlük Iddialarina Iliskin Inceleme

Uluslararasi Para Fonu Icra Kurulu, Dünya Bankasi'nin Is Yapma Kolayligi Raporu'nda Çin'in siralamasini etkileyen verileri degistirmek için IMF Baskani Kristalina Georgieva'nin da aralarinda bulundugu dönemin üst düzey banka yetkililerinin, personele baski yaptigi iddialarinin sahibi, hukuk bürosu Wilmer Hale'in temsilcileriyle görüstü.

IMF Sözcüsü Gerry Rice tarafindan yapilan açiklamada, Dünya Bankasi'nin 2018 yili Is Yapma Kolayligi Raporu'ndaki usulsüzlük iddialarina iliskin incelemenin devam ettigi belirtildi.

Açiklamada, IMF Icra Kurulu'nun, Dünya Bankasi Is Yapma Kolayligi Raporu'ndaki veri düzensizliklerine yönelik sorusturmayi yürüten hukuk sirketi Wilmer Hale'in temsilcileriyle bir araya geldigi bildirildi.

IMF Icra Kurulunun, konuyu Baskan Georgieva ile de görüsecegi kaydedilen açiklamada, kurulun kapsamli, objektif ve zamanli bir inceleme yapmakta kararli oldugu vurgulandi.

Dünya Bankasi, 16 Eylül'de, veri düzensizliklerine iliskin yürütülen sorusturma sonucunda üst düzey banka yetkililerinin, Çin'in siralamasini etkileyen verileri degistirmek için personele baski yaptiginin belirlenmesi üzerine, Is Yapma Kolayligi Raporu'nun yayimlanmasina devam edilmeyecegini açiklamisti.

Raporun 2018 ve 2020 yillarina iliskin sayilarindaki veri düzensizliklerine yönelik sorusturma sonucunda, aralarinda IMF Baskani Kristalina Georgieva'nin da bulundugu dönemin üst düzey banka yetkililerinin, Çin'in siralamasini etkileyen verileri degistirmek için personele baski yaptigi tespit edilmisti.

IMF Baskani Georgieva ise sorusturma bulgularina itiraz ederek, veri düzensizliklerine dair yürütülen sorusturma sonucunda yayimlanan raporda, kendisinin 2018 yili Is Yapma Kolayligi Raporu'ndaki rolüne iliskin yer alan bulgulara katilmadigini ifade etmisti.

Kaynak: AA