Iletisim Uygulamalarindaki Erisim Krizi, Milli Uygulamalara Talebi Artiriyor

Küresel çapta 2 milyardan fazla kullanicisi olan anlik mesajlasma uygulamasi WhatsApp, sosyal medya platformlari Facebook ve Instagram'a dünya genelinde, Türkiye saati ile 18.45'ten itibaren erisimin saglanamamasi yerli ve milli uygulamalari öne çikariyor.

Facebook, WhatsApp ve Instagram’a erisemeyen vatandaslar, BiP ve Yaay gibi yerli uygulamalar sayesinde yakinlariyla kesintisiz iletisim sagladi.

???????Yerli ve milli haberlesme araçlarinin bu tür durumlarda öneminin daha da arttigina dikkati çeken uzmanlar, son dönemlerde yasanan benzer sikintilar nedeniyle yerli uygulamalarinin kullaniminda her geçen gün artis oldugunu belirtiyor.

Anlik mesajlasma uygulamasi BiP, Twitter'dan, "En can alici yerinde çöken sohbetler istemiyorsan sen de BiP’e gel, kafan rahat olsun! #BiPteyiz" mesaji paylasirken, Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan da yabanci menseli platformlarda yasanan sorunlarin, yerli ve milli mesajlasma uygulamalarinin önemini bir kez daha ortaya çikardigini vurguladi.

Sayan, yerli ve milli uygulamalarin önemine dikkat çekerek, "Bu mecralarda sikça yasanan kesintiler, tüketici haklari yönünden yeni bir düzenleme ihtiyaci oldugunu gösteriyor. Bu tür sorunlar, yerli ve milli mesajlasma uygulamalarimizin önemini bir kez daha ortaya çikariyor. Tüm vatandaslarimizi yerli ve milli uygulamalarimizi kullanmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandi.

- Kullanicilar çok sayida hata raporu iletti

Üç sosyal medya platformunu da çatisi altinda barindiran Facebook'un Iletisim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptigi açiklamada, "Uygulamalarimiz ve ürünlerimize erisimde bir sorun oldugunun farkindayiz. Mümkün olan en kisa sürede her seyin normale dönmesi için çalisiyoruz, verdigimiz rahatsizliktan dolayi özür dileriz." paylasimi yapti.

Kullanicilar, web trafigini ve site etkinligini izleyen downdetector.com sitesine çok fazla hata raporu iletirken, Twitter'da #facebookdown hashtag'i trend oldu.

- Hisse senetleri düsüste

Öte yandan küresel erisim krizinin ardindan Nasdaq'da islem gören Facebook hisseleri, yüzde 5'den fazla deger kaybiyla 324 dolardan islem görüyor.

Facebook, internet üzerinden mesajlasma uygulamasi WhatsApp'i 2014 yilinda 19 milyar dolarlik bir anlasmayla satin almisti. Sirket 2012 yilinda da Instagrami 1 milyar dolara bünyesine katmisti.

Kaynak: AA