Türkiye'nin Elma Ihracati 9 Ayda Yüzde 65, Elma Suyu Ihracati Yüzde 62 Artti

Türkiye’nin ocak-eylül döneminde elma ihracatinin, 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 65, elma suyu ihracatinin da yüzde 62 arttigi bildirildi.

Ege Ihracatçi Birliklerinden yapilan açiklamaya göre Türkiye, yillik 4,3 milyon tonluk elma üretimiyle dünyada ilk üç ülke arasinda yer aliyor.

Türkiye'nin elma ihracati, ocak-eylül döneminde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 65'lik artisla 78 milyon dolardan 129 milyon dolara çikti. Elma suyu ihracati da yüzde 62 artarak 86 milyon dolardan 139 milyon dolara yükseldi.

Bu yil Hindistan’a elma ihracatindaki artis dikkati çekti. Bu ülkeye elma ihracati, 16 milyon dolardan 41,7 milyon dolara çikti. Hindistan, en çok elma ihraç edilen ülkeler siralamasinda Rusya Federasyonu'nu geçerek ilk siraya yükseldi. Rusya, 32 milyon dolarlik elma ihracatiyla ikinci sirada yer alirken Irak’a 13 milyon dolarlik elma ihraç edildi.

Türkiye’nin meyve suyu ihracati 9 ayda yüzde 23'lük artisla 223 milyon dolardan 268 milyon dolara çikti. Elma suyu ihracati, meyve suyu ihracatinin 139 milyon dolarlik bölümünü olusturdu.

Elma suyu ihracatinda Amerika Birlesik Devletleri 54,5 milyon dolarlik taleple birinci sirada yer aldi. Türkiye’den en çok elma suyu ithal eden ikinci ülke 15,3 milyon dolarla Hollanda oldu. Bu ülkeyi 6,3 milyon dolarlik taleple Ingiltere takip etti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, elma ihracatinda 200 milyon dolari geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'nin her bölgesinde elma yetistirilebildigini belirten Uçak, "Ilerleyen yillarda elma üretiminin daha da artmasi ve ihracat rakamlarinin 2-3 katina çikmasi mümkün. Elma ve elma suyu ihracatimiz 2021 yili sonunda 400 milyon dolar seviyesine çikacak, yakin gelecekte elma ve elma suyu ihracatindan 1 milyar dolar döviz elde edebiliriz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA